Speelschema: (Milieu)rekeningen betalen

2 min. leestijd

Europarlementariër Toine Manders (CDA) heeft ideeën voor het overmaken van geld naar anderen. De Europese Commissie komt met wetsvoorstellen voor het milieu. En bij denktank Bruegel bespreekt men hoe Europa Oekraïne kan helpen de oorlog met Rusland te winnen.

‘Instantbetalingen

Geld overmaken naar de rekening van iemand anders, ofwel overboeken: als het geld direct van de ene op de andere rekening staat, spreekt men van een ‘instantbetaling’. De Europese Commissie presenteert daar vandaag een nieuwe strategie voor. Manders wil dat de Nederlandse ‘IBAN-naamcheck’ in heel Europa wordt ingevoerd en hoopt dat terug te zien in het voorstel van de Commissie. Hij ziet het te vaak gebeuren dat geld bij de verkeerde persoon of instantie terechtkomt, omdat de bank vaak geen automatische controle doet om te zien of het rekeningnummer wel bij de juiste naam hoort.

In Nederland is die naamcheck er wel, maar op Europees niveau zijn er geen regels over. “We kunnen voorkomen dat geld verkeerd wordt overgeboekt als de bank tijdens het online overboeken laat weten of een naam bij het rekeningnummer past. Het is niet alleen makkelijk voor ouderen die vaak slachtoffers van fraude zijn, maar voor iedereen”, aldus Manders.

Milieu

En dan komt de Europese Commissie met nog twee wetsvoorstellen voor het milieu. Allereerst eentje dat de water- en luchtkwaliteit moet verbeteren. PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim houdt het nauw in de gaten: “Ieder jaar sterven er ruim 400.000 mensen in Europa vroegtijdig aan de gevolgen van slechte luchtkwaliteit,” waarschuwt hij. “We moeten vervuiling tegengaan. Dat is niet alleen cruciaal voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.” Daarnaast komt de Commissie met een voorstel voor duidelijke informatie over de risico’s van chemische stoffen, met als doel de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen.

Financiering Oekraïne 

Als laatste houdt denktank Bruegel zich bezig met de vraag: “Hoe kan Europa Oekraïne op korte termijn financieel steunen tijdens de voortdurende oorlog met Rusland?” Onder meer de Nederlander Gert Jan Koopman, directeur-generaal bij de afdeling van de Europese Commissie die zich bezighoudt met de EU-begroting en Sergii Marchenko, minister van Financiën van Oekraïne, zijn erbij. Inschrijven en het evenement online volgen kan hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie