Speelschema | Migratie en pesticide 

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In Straatsburg staan er vandaag belangrijke debatten op de planning over het nieuwe migratiepact en glyfosaat. Ook weet Hoekstra vandaag of hij op herexamen moet. 

Migratie

Vorige week leek het er heel even op dat de lidstaten een akkoord hadden bereikt over het crisisonderdeel van de nieuwe Europese migratieregels. Daarmee zou het laatste puzzelstukje van het migratiepact op zijn plaats vallen. Maar op het allerlaatste moment ontstond er toch weer een tweespalt.

Het Europees Parlement is het gekibbel onder de lidstaten duidelijk beu. Twee weken geleden trok het al de stekker uit de onderhandelingen met de lidstaten. Wel gaan Europarlementariërs vandaag tijdens “een debat van prioritair belang” met elkaar in discussie over hoe het nu verder moet met de nieuwe regels.

Pesticide

De Europese Commissie wil de toelating van het pesticide glyfosaat met tien jaar verlengen. Leuk nieuws voor de boeren, maar de linkerflank van het Europees Parlement is bezorgd. Europarlementariërs gaan daarom in debat vandaag. Ook PvdA’er Mohammed Chahim voelt niets voor het voorstel van de Europese Commissie: “Volgens de Europese voedselwaakhond EFSA kan de toelating van glyfosaat verlengd worden, maar er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat glyfosaat gevaarlijker is dan men denkt.”

Herexamen Hoekstra

Het is een spannende week voor kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra. Het was al duidelijk dat niet iedereen tevreden was over zijn hoorzitting maandag. Nieuwe schriftelijke vragen kan hij daarom al verwachten. Vandaag komt echter ook de beslissing of hij opnieuw een mondeling verhoor moet ondergaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie