Speelschema: Met Kaag in Luxemburg

2 min. leestijd
The national flag of Ukraine in female hands. The concept of patriotism, respect and solidarity with the citizens of Ukraine.

Minister Kaag is vandaag in Luxemburg waar ze namens Nederland zal zeggen dat we ons onthouden van stemming over het Poolse coronaherstelfonds. De ministers van Financiën moeten daar formeel mee instemmen. Dat Nederland niet voor stemt, is volgens het kabinet een enorm diplomatiek signaal. Polen krijgt wel gewoon het geld, terwijl de beloftes om de rechtsstaat op orde te brengen flinterdun zijn, zal minister Kaag vandaag betogen. Nederland staat evenwel alleen. Alle andere EU-landen zullen wél instemmen met de Poolse plannen en vinden net als de Europese Commissie dat het land z’n best doet om rechters die op non-actief zijn gezet vanwege kritiek op het regime, weer aan het werk te krijgen.

Maastricht

Een dag voordat de Europese Commissie laat weten wat ze met de lidmaatschapsaanvraag van Oekraïne doen, komt de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van het land, Emine Dzhaparova, naar Maastricht. Ze gaat in debat met hoogleraar Mathieu Segers over waarom het land lid moet worden, de positie van Nederland en de actuele situatie in de oorlog met Rusland.

Literatuur

Ook vandaag laat het Europees Hof van Justitie van zich horen. De rechters in Luxemburg spreken zich uit over de kinderbijslag. Mogen mensen uit landen waar het gemiddelde inkomen lager is minder kinderbijslag ontvangen in een ander EU-land? In Oostenrijk vinden ze van wel. De rechters laten er vandaag hun licht over schijnen. Ook voor Nederland kan dit gevolgen hebben. Verder spreekt de schrijver Alain Mabanckou de derde literatuurlezing uit voor een ander Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie