Speelschema | Meer of minder regels

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron: Istockphoto.

De week begint in Straatsburg. Hier zijn alle Europarlementariërs voor de een-na-laatste plenaire vergadering voor de Europese verkiezingen in juni. Daar wordt op deze eerste dag onder andere gesproken over hoe de uitstoot in de bouwsector omlaag kan worden gebracht. Dit is belangrijk om de klimaatdoelen te halen.

Ondanks dat de economie schoner moet worden, is er ook een groeiende paniek over het vermogen van regeltjesparadijs Europa om te concurreren met de rest van de wereld. Daar praten de ministers van Financiën vandaag over in de Eurogroep. Zij stellen voor de regels voor financiële bedrijven te verzachten.

Energiezuinige gebouwen

Vandaag is de aftrap van de voorlaatste plenaire vergadering van het Europees Parlement. Het belangrijkste onderwerp op de lijst: een debat over de energiezuinigheid van gebouwen.

Er zal gesproken worden over een nieuw plan om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in de sector te verminderen. In 2050 moet deze sector, zoals afgesproken in de Green Deal, namelijk klimaatneutraal zijn. Vandaag het debat, morgen zullen de Europarlementariërs stemmen.

Concurrentie

Minister Van Weyenberg en zijn Europese collega-ministers van Financiën komen vandaag samen in Brussel voor de Eurogroep. Hier zullen zij pleiten voor een verlichting van de regeldruk waarmee financiële bedrijven in de EU worden geconfronteerd.

De ministers roepen op tot diverse hervormingen (lees: minder beperkende regels) om het concurrentievermogen van de EU te verbeteren. Dit is volgens hen nodig om de Europese economie op pijl te houden.

De oproep komt op een moment dat er door (onder andere) de hoge energieprijzen, de klimaatcrisis en stroeve handel met China, groeiende zorgen zijn over de Europese slagkracht op het wereldtoneel. “Betere werking van Europese kapitaalmarkten is van belang voor de veerkracht van de Nederlandse en Europese economie”, stelt Nederlands minister van Financiën Steven van Weyenberg.