Speelschema: Made in Europe en Kaili’s opvolger

Wat speelt er vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement gaat debatteren over een antwoord op de agressieve, groene subsidieregeling van de Amerikanen, het Europees Parlement kiest een opvolger voor ondervoorzitter Kaili en de Tweede Kamer stort zich op het duurzaam ondernemen.

Made in Europe

Door een nieuw agressief Amerikaans subsidiepakket voor groene technologie dreigen een heleboel Europese bedrijven naar de VS te verhuizen. Na veel gepraat is duidelijke geworden dat de Amerikanen niet van plan zijn van gedachten te veranderen. Brussel begint zich daarom klaar te maken om terug te slaan met een gelijkaardige Europese subsidieregeling.

Gisteren zaten de EU-ministers van Financiën nog samen om het over de kwestie te hebben. Vandaag zullen de Europarlementariërs er met elkaar over in gesprek gaan.

Kaili’s opvolger

Nadat Eva Kaili’s avontuur met een koffer vol Qatarees geld eindigde in een gevangeniscel in Haren, is het Europees Parlement een vicevoorzitter armer. De fracties van het Europees Parlement dragen vandaag elk hun kandidaat voor. Voor de sociaaldemocratische fractie is dat bijvoorbeeld de Luxemburger Marc Angel, voor de Groenen de Française Gwendoline Delbos-Corfield. Identiteit en Democratie draagt Annalisa Tardino voor. De vicevoorzitters van het Europees Parlement leiden de debatten als de voorzitter, Roberta Metsola, afwezig is.

Duurzaam ondernemen

Brussel is druk bezig met nieuwe regels om bedrijven aansprakelijk te stellen voor misstanden in hun volledige logistieke keten, zelfs wanneer die niet uit het eigen bedrijf komen. Voor Nederland lag het Brusselse tempo echter iets te laag, dus stak het zelf al de handen uit mouwen om aan een gelijkaardige wet te gaan knutselen. Vandaag gaan Tweede Kamerleden in gesprek met belanghebbenden uit de bedrijfswereld, maar ook met bijvoorbeeld Oxfam, over duurzaam ondernemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie