Speelschema: Macron in Nederland en handelsverdragen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
handel
(Bron foto: iStock)

Vandaag gaat de tweede dag in van het Franse staatsbezoek aan Nederland. In de Tweede Kamer gaat het over handelsverdragen.

Macron in Nederland

De Franse president Emmanuel Macron heeft een drukke dag. Aan het begin van de dag wordt hij verwacht op de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Samen met Frankrijk werkt Nederland op dit moment aan een Europese strategie om volledig onafhankelijk cruciale grondstoffen zoals microchips te kunnen produceren (strategische autonomie). Microchips zijn een onmisbaar voor zowat alle geavanceerde elektronisch producten, gaande van auto’s tot camera’s.

Over die strategie zullen president Macron en koning Willem-Alexander heb hebben op de universiteit. Later op de dag wisselen beide heren hierover ook van gedachten met met CEO’s, wetenschappers en investeerders tijdens een rondetafelgesprek.

Verschillende afgevaardigden van ons kabinet spreken vandaag ook met enkele meegereisde Franse collega’s. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer buitenlandse zaken, defensie, economie, innovatie, energie, migratie en wetenschappelijk onderzoek. Premier Rutte speekt president Macron in persoon tijdens een boottochtje door de Amsterdamse grachten.

Handelsverdragen

De Tweede Kamer staat vandaag stil bij verschillende EU-handelsverdragen. Kamerleden krijgen de kans om vragen te stellen aan ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de onderhandelingen over EU-handelsakkoorden die zich in de eindfase bevinden. Op dit moment wordt er onder meer onderhandeld met Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie