Speelschema maandag 8 november

2 min. leestijd
Wopke Hoekstra, minister van het ministerie van Financiën

Klokkenluider

De klokkenluider van Facebook komt langs in het Europees Parlement. Frances Haugen wordt bevraagd over haar recente onthullingen: dat het bedrijf winst belangrijker vindt dan het welzijn van de gebruiker en verdeeldheid onder gebruikers aanmoedigt. De Nederlandse leden Toine Manders, Kim van Sparrentak en Liesje Schreinemacher zijn erbij plaatsvervangend lid. De hoorzitting is via deze link live te volgen van 16.45 – 19.30 uur.

In de hoofdrol

Hoe kan de wetenschap helpen om een brug te slaan tussen de theorie en de praktijk? Tussen beleidsmakers en boeren? De Nederlandse Wageningen Universiteit geeft vandaag een speciale workshop op de klimaattop in Glasgow over dit thema. Kijk hier voor de hele agenda.

In Glasgow vanaf deze week ook drie Nederlandse Europarlementariërs in de hoofdrol: Mohammed Chahim (PvdA) is de rapporteur op gebied van koolstofheffingen aan de grens. Hij kreeg al veel vragen van landen buiten de Europese Unie over hoeveel ze moeten gaan betalen voor export naar de Europese Unie. Dat zal deze week nog flink toenemen, want de hele wereld op klimaat-gebied is op de klimaattop in Glasgow, inclusief bedrijven. Ook Bas Eickhout, de belangrijkste milieu-onderhandelaar van De Groenen is in de Schotse stad. Namens de grootste partij in het Europees Parlement (de christendemocraten) is Esther de Lange (CDA) aanwezig als de spin in het web op het gebied van klimaat en landbouw.

Digitaal

Minister Hoekstra gaat het in Brussel hebben over de digitale euro. Moet de Europese Centrale Bank (ECB) een dergelijke munt gaan uitgeven? Nu is het nog zo dat we echt geld hebben, dat staat op de rekening en kunnen we uitgeven. Digitale euro’s bestaan wel, maar niet voor consumenten. De Nederlandsche Bank heeft de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Lees hier meer.

Verder bespreken de ministers de financiële vooruitzichten: Gaat het goed met de economie en moeten we ons zorgen maken over de oplopende inflatiecijfers? En hoe gaat het met de energieprijzen?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie