Speelschema: loonkloof, Metsola en Europese subsidiegids

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag in Brussel gaan Europarlementariërs praten over het verkleinen van de loonkloof. De Europese Commissie lanceert een gids om het makkelijker te maken Europese subsidies aan te vragen en Nederland krijgt speciaal bezoek. Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, komt langs om het te hebben over de Europese verkiezingen, Oekraïne en het klimaat.

Loonkloof

Niet weten hoeveel collega’s verdienen terwijl ze vergelijkbaar werk verrichten, zorgt soms voor extra ongelijkheid in lonen. Werknemers leven langs elkaar heen en als ze geen idee hebben van wat gemiddeld verdiend wordt door hun collega’s, zullen ze ook niet om een loonsverhoging vragen.

In het Europees Parlement wordt vandaag gedebatteerd en gestemd over een voorstel dat werkgevers moet verplichten duidelijkheid te geven over wat mensen in hun bedrijf verdienen. Het moet daardoor makkelijker worden om in te grijpen wanneer er te grote verschillen zijn tussen werknemers die dezelfde baan hebben.

Het doel is om loon eerlijker te maken en ook de loonkloof tussen man en vrouw te verkleinen.

Voorzitter op bezoek

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, komt vandaag naar Nederland voor een tweedaagse trip. In de namiddag praat ze met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, daarna gaat ze door naar de universiteit van Leiden om met studenten in gesprek te gaan.

In Nederland gaat ze het hebben over de aankomende Europese verkiezingen, de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen, de oorlog in Oekraïne en klimaatverandering. Ook brengt ze een bezoekje aan koning Willem-Alexander.

EU-financieringsgids

Maak je deel uit van een academische instelling, heb je een bedrijf of leid je een milieuorganisatie, dan kan het soms moeilijk zijn om uit te zoeken hoe je aanspraak kan maken op Europees geld.

De Europese Commissie organiseert vandaag daarom een online conferentie om mensen te helpen Europese financiering aan te vragen. Dat doet de Commissie met behulp van een speciale subsidiegids. In die subsidiegids is te lezen wat de belangrijkste voorwaarden zijn en wat mogelijk is.

De subsidiegids kan je hier downloaden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie