Speelschema | Lentebijeenkomst in Straatsburg, ministers debatteren over groene energie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Environmentally friendly installation of photovoltaic power plant and wind turbine farm situated by landfill.Solar panels farm built on a waste dump and wind turbine farm. Renewable energy source.

Nu de bomen langzaam groen kleuren, de vogels tsjirpen en bloemetjes weer tevoorschijn komen is het tijd voor de lentesessie van de Raad van Europa. Ook elders in Europa kleurt het groen: in Brussel praten de Energieministers elkaar bij over de duurzaamheidsdoelstellingen.

Lente in Straatsburg  

Zeven Eerste en Tweede Kamerleden komen vandaag aan in druilerig Straatsburg om een week lang deel te nemen aan de lentesessie van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Dit is, ondanks de naam, géén EU-orgaan maar een internationale organisatie van 46 landen, waaronder ook Rusland. Vier keer per jaar komen parlementsleden uit deze landen samen om de mensenrechten, democratie en de rechtsstaat binnen Europa te bewaken.

Deze week wordt er in het Palais d’Europe – waar de Raad van Europa huist – onder andere gesproken over Kosovo’s lidmaatschapsaanvraag en de dood van Alexei Navalny. Ook de wederopbouw van Oekraïne met gebruik van bevroren Russische tegoeden staat op de agenda.

Groene energie

Dan naar Brussel. Hier worden vandaag en morgen de Europese ministers van Energie verwelkomd voor een informele bijeenkomst. Het hoofdonderwerp: het vooruit helpen van duurzame energie-infrastructuur en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

In drie sessies zullen de ministers praten over de planning van het energienetwerk en de nodige financiering voor het opschalen en versnellen van de infrastructuur. De ministers zullen daarnaast ook samen met experts om tafel gaan – letterlijk, want tijdens de lunch. Ze moeten zelf natuurlijk ook voldoende energiek blijven.

Morgen zal er tegen het einde van de middag een persconferentie gehouden worden over de uitkomsten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie