Speelschema: Landbouwraad, stikstof en gas

2 min. leestijd
Manure spreader working in field of harvested wheat

Vandaag vindt er een informele bijeenkomst van de Europese landbouwministers plaats. Ook laten de lidstaten weten of de Nederlandse mestderogatie definitief op de schop gaat.

Landbouwraad

Interimminister van Landbouw Carola Schouten trekt naar Praag om samen te zitten met haar Europese collega’s. De Tsjechische boerenbond heeft al vast laten weten voor de nodige sfeer en gezelligheid te zorgen: zij gaan een massaal protest houden voor het conferentiegebouw. Dat er aanpassingen werden gemaakt aan het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid zint de uitbaters van grote commerciële boerderijen niet. De herzieningen zouden er namelijk voor gezorgd hebben dat een groter deel van de subsidiepot naar kleinere familiebedrijven gaat.

Stikstof

De plannen van het Nitraatcomité, een groep ambtenaren van de Europese Commissie die zich bezighoudt met stikstof, hebben vorige week heel wat teweeggebracht. Voor minister van Landbouw Henk Staghouwer was het de druppel die de emmer deed overlopen: hij kondigde zijn ontslag aan. Gedurende lange tijd genoot Nederland een uitzonderingspositie waardoor het niet aan de Europese mestnormen moest voldoen. Dat ziet de Europese Commissie niet langer zitten: Nederlandse boeren moeten nu tegen 2026 de uitstoot van stikstof uit dierlijke mest gaan afbouwen. Als de lidstaten vandaag het plan van het Nitraatcomité goedkeuren, is er geen weg meer terug.

Leveringszekerheid gas

De Tweede Kamer gaat vanavond in gesprek met minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten over de ontwikkelingen op de gasmarkt. Op de agenda staan onder meer de plannen van de Europese Commissie, de gasopslagen in Bergermeer en Norg en de sluiting van de Nord Stream I-gaspijplijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie