Speelschema: Landbouwraad en Lagarde

Welke Europese zaken die Nederland gaan raken staan er vandaag op de agenda? De Europese Landbouwministers komen bijeen, samen met hun collega uit Oekraïne over voedselzekerheid deze winter.

2 min. leestijd

Landbouwraad met Oekraïne

De Europese Landbouwministers komen maandag bijeen in Brussel. Bovenaan de agenda staat de voedselproductie in Oekraïne en het vervoer ervan naar de Europese lidstaten. De Oekraïense Landbouwminister Mykola Solsky schuift voor de gelegenheid ook aan. Voedselzekerheid staat hoog op de Europese agenda. De oorlog in Oekraïne, maar ook de extreme droogte, bosbranden en dierenziektes brengen de voedselvoorziening in woelig vaarwater.

Lagarde in het Parlement

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), komt debatteren in het Europees Parlement. Ze is te gast vanaf 15:00 uur en gaat in gesprek over de koers van de ECB. De Europarlementariërs zullen hun kritiek op de recente renteverhogingen en nieuwe noodinstrumenten laten horen. Hier te volgen.

Waar is Frans?

Eurocommissaris Frans Timmermans is vandaag en morgen in Praag. Hij opent daar de commerciële Green Deal Summit. De Europese Commissie organiseert die bijeenkomst samen met het Tsjechische voorzitterschap van de EU en bedrijven waaronder andere Shell, McKinsey en Deloitte. Verder op de planning van Timmermans: een bespreking met de burgemeester van Boedapest, een bezoek aan het Škoda Museum en een debat met informaticastudenten.

Themaweek

En dan nog iets: het onderwerp staat al bovenaan alle Europese prioriteitenlijsten, maar er is voor de zekerheid ook een speciale week voor georganiseerd: de Duurzame Energie Week. In Brussel is een Europese Jongeren Energiedag, er worden prijzen uitgereikt en er vindt een energiebeurs plaats. Nu zal de urgentie wel duidelijk zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie