Speelschema: Laatste dag Straatsburg, hoog bezoek en Europa in Tweede Kamer

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Peter Hilz / HH)

Vandaag is voorlopig weer de laatste dag dat de straten van Straatsburg bewandeld worden door Europarlementariërs, ambtenaren en beleidsmedewerkers. Het zit er op voor deze maand, maar er staan wel nog enkele onderwerpen op de agenda.

Straatsburg

Zo wordt er gestemd over een motie die oproept tot de vrijlating van onder andere de Russische oppositieleider Alexei Navalny. Via de motie wil het Europees Parlement hun steun aan de onderdrukte Russische bevolking laten zien en roept hen op om op te staan tegen de oorlog die Rusland in Oekraïne voert. President van Rusland Vladimir Poetin staat erom bekend zijn politieke tegenstanders op te sluiten. Ook Navalny brengt zijn dagen nu door in een Russische gevangenis.

Verder wordt er vandaag gestemd op moties die gaan over het recht op onderwijs in Afghanistan, de executie van een zangers in Nigeria en de decriminalisering van homosexualiteit.

Hoog bezoek

Eurocommissaris van Waarden en Transparantie Věra Jourová komt vandaag naar Den Haag. Ze spreekt met minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media. Ook gaat ze met Nederlandse media in gesprek over de mediavrijheid wetgeving en bezoekt ze het Internationaal Strafhof.

Tweede Kamer

Tweede Kamerleden zijn vandaag ook nog even bezig met Europese onderwerpen. Op de agenda staan een aantal voorbereidende vergaderingen. Zo wordt er gepraat over de aankomende bijeenkomst met Europese landbouwministers maar ook over de Europese Greendeal die Europa in 2050 klimaatneutraal moet maken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie