De Eurocommissaris voor Economie ontvangt vandaag de president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Europarlementariër Dirk Gotink (NSC) vindt dat de Europese Commissie strenger moet toezien op de nationale begrotingen. Minister Wiersma debatteert met de Kamer over stikstofruimte en de Europese rapportcijfers voor Nederlands watermanagement terwijl andere Kamerleden afreizen naar Wenen en Düsseldorf, aan de vooravond van het voorjaarsreces.
De Nederlandse Bank in Brussel
Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie en Vereenvoudiging) heeft vandaag een ontmoeting met Knot. Dombrovskis moet er onder meer voor zorgen dat de begrotingsregels onder het EU-stabiliteitspact consequent worden toegepast in alle lidstaten, dat de EU-concurrentiedoelstellingen worden omgezet in nationaal beleid en hij moet de internationale rol van de euro versterken.
Klaas Knot, sinds 2011 president van De Nederlandsche Bank (DBN), is ook lid van de Europese Centrale Bank, die verantwoordelijk is voor de euro en het bevorderen van de economische groei in de eurozone. Sinds 2021 is Knot daarnaast voorzitter van de Financial Stability Board (FSB). De FSB ziet toe op de stabiliteit van de financiële markten wereldwijd.
“Nog altijd kans op nieuwe schuldencrisis”
Ook in het Europees Parlement staat één van de taken van Eurocommissaris Dombrovskis op de agenda. Dombrovskis moet ervoor zorgen dat de lidstaten hun economische en begrotingsplannen afstemmen op gemeenschappelijke EU-doelen zoals concurrentievermogen, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Dit wordt aangestuurd via het zogeheten ‘Europees Semester’, waarbij de Commissie jaarlijks de economische en begrotingsplannen van landen beoordeelt.
De Parlementaire commissie Economische en Monetaire zaken stemt vandaag over een ontwerpverslag in verband met deze jaarlijkse beoordeling. De Europarlementariërs vinden dat Valdis Dombrovskis strenger moet optreden. NSC-Europarlementariër Dirk Gotink: “Alle EU-landen moeten verantwoord begrotingsbeleid voeren. Hoge begrotingstekorten en staatsschulden in landen als Frankrijk, Italië en Griekenland vormen een risico voor de hele EU. De kans op een nieuwe schuldencrisis blijft bestaan. Het feit dat begrotingen in landen als Frankrijk moeilijk door nationale parlementen komen, maakt de situatie nog onzekerder.”
Bijna reces voor de Kamer en minister Wiersma
Minister Wiersma mag voor de krokusvakantie aanbreekt met de Kamer in debat over stikstof. Het kabinet stelt een commissie voor op het ingrijpende oordeel van de rechter in de zaak die Greenpeace aanspande op de verlening van natuurvergunningen voor projecten binnen o.a. de industrie, landbouw en woningbouw. En wel de Ministeriële Commissie Economie & Natuurherstel. Die moet Nederland van het slot af halen en perspectief bieden aan de sectoren die worden geraakt. Onder andere via ”Inzet richting Brussel en EU-wetgeving”.
En, hoe is Nederland voorbereid op overstromingen? Het Europese rapport over het Nederlandse watermanagement staat ook op de Kameragenda om met Wiersma te bespreken. Andere Kamerleden zijn vandaag te vinden in Düsseldorf met het Benelux-parlement of in Wenen voor een vergadering met collega’s uit OVSE-landen.