In Den haag debatteert de Tweede kamer over het Nederlandse klimaatbeleid en blikt men vooruit op de EU-Gezondheidsraad van volgende maand. In Brussel praat het Europees Parlement over de omgevallen cryptobeurs FTX.
Klimaatupdate
Begin november stuurde minister van Klimaat en Energie Rob Jetten de Tweede Kamer zijn zogeheten ‘klimaatnota’ toe. In principe is dat een nieuwere versie van het klimaatbeleid dat de Tweede Kamer op Prinsjesdag in de brievenbus kreeg. In zijn brief laat Jetten onder meer weten dat er een onafhankelijke wetenschappelijke klimaatraad zal worden opgezet, een soort tijdelijk adviesorgaan dat het kabinet zal adviseren over het Nederlandse klimaatbeleid. Het debat is vanaf 15:30 uur hier te volgen.
Europees gezondheidsonderzoek
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers komt op 9 december naar Brussel om met zijn Europese collega’s te praten over de gezondheidssituatie in de Europese Unie. De Tweede Kamer blikt alvast vooruit op die dag en debatteert met Kuipers over de Nederlandse inzet. Het debat is vanaf 14:00 uur hier te volgen.
Bij de vergadering op 9 december zullen de EU-ministers het onder meer gaan hebben over kankerbestrijding en vaccinatie, maar ook nog steeds over de coronapandemie. Met name de gezamenlijke aanschaf van het coronavaccin zal onderwerp van gesprek worden. Kuipers wil ook dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de langdurige klachten na een coronabesmetting en hoopt op Europees niveau de krachten te kunnen bundelen.
Crypto
Het Europees Parlement organiseert een hoorzitting over de omgevallen cryptobeurs FTX. Crypto is een vorm van geld dat alleen in digitale vorm bestaat. FTX was tot voor kort een van de grootste handelsplatformen om te beleggen in digitale munten. Eerder deze maand stortte het miljardenbedrijf ineen en kelderde de cryptokoersen op de beurs enorm. De koers van de populaire cryptomunt Bitcoin daalde bijvoorbeeld met twintig procent.
Europarlementariër Paul Tang (PvdA) maakt zich zorgen, want volgens hem is het gevaarlijk dat er voor de cryptosector momenteel geen duidelijke regels zijn. De Europese Commissie en toezichthouder ESMA (Europese Autoriteit voor effecten en markten) zullen de risico’s van de cryptosector bespreken en aangeven hoe Europese wetgeving schade voor de consumenten kan voorkomen.