Speelschema | Klimaatministers, kritische technologie en Oekraïne

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Europese klimaatministers reizen naar Luxemburg vandaag om het te hebben over de aankomende klimaattop. Europarlementariërs reizen weer af naar Straatsburg in Frankrijk voor de tweede plenaire vergadering deze maand. Daar gaan ze het vandaag hebben over kritische technologie als microchips en financiële steun aan Oekraïne.

Klimaatministers

Vandaag een belangrijke dag in Luxemburg. Europese klimaatministers komen er bij elkaar. Klimaatminister Rob Jetten is er bij en voor staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Vivian Heijnen is ook een plekje gereserveerd. Voor Wopke Hoekstra, de nieuwe Eurocommissaris klimaat uit Nederland, is het de eerste keer dat hij in zijn nieuwe rol zo’n vergadering bijwoont.

Het was ook de reden dat de hoorzitting van Hoekstra zo snel moest plaatsvinden in het Europees Parlement: Klimaat is Hoekstra’s hoofdverantwoordelijkheid en dus vertegenwoordigt hij binnenkort de Europese Unie op de klimaattop van de Verenigde Naties (COP28) in de Verenigde Arabische Emiraten. Vandaag bepalen ministers waar de EU tijdens die top op in gaat zetten. Als het verhoor begin deze maand niet plaats had gevonden, had Hoekstra er vandaag niet bij kunnen zijn.

Verder praten de Klimaatministers over stedelijk afvalwater, zodat ze binnenkort kunnen gaan onderhandelen met het Europees Parlement. Ook op de agenda: nieuwe emissienormen voor zware bedrijfsvoertuigen en het behalen van de klimaatdoelstellingen om tegen 2030 de uitstoot in Europa met ten minste 55 procent terug te dringen ten opzichte van het niveau van 1990.

Kritische technologie

En Europarlementariërs zijn weer in Straatsburg. Er wordt vandaag gedebatteerd over het Platform voor strategische technologieën voor Europa (STEP). Via het platform wil de EU Europees geld beter inzetten om kritische technologieën in Europa te helpen. De EU wil een groene transitie doormaken en veel investeren in moderne technologie. Denk aan microchips, zon- en windenergie en medicijnen. Daarvoor is het belangrijk dat Europees geld op de juiste plek terecht komt.

Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) vindt dat die technologieën in Europa ontwikkeld moeten worden. “Met dit instrument versterken we de Europese industriepolitiek door bestaande budgetten in te zetten voor technologieën die we als Europa in de toekomst hard nodig gaan hebben.”

Oekraïne

Het Europees Parlement praat ook over de regels die bepalen hoe de Europese Unie de komende jaren Oekraïne financieel gaat helpen. Voorheen besloten EU-landen incidenteel over financiële steun. Vanaf nu komen er meer structurele afspraken.

Europarlementariër Thijs Reuten is er blij mee. “Er is helaas nog veel meer geld nodig op termijn, maar dat we overeenstemming hebben bereikt over het structureel maken van de hulp aan Oekraïne is erg belangrijk. Met deze afspraken kunnen we ook het doorvoeren van de hervormingen in Oekraïne versnellen.”