Europarlementariërs beginnen aan de eerste dag van de plenaire vergaderingen in Straatsburg. Een spannende dag: Vanavond is de hoorzitting van Wopke Hoekstra. Hij wil Eurocommissaris worden en krijgt vooral milieu in zijn portefeuille. Het Europees Parlement gaat vanavond kijken of ze hem geschikt vinden. Daarnaast ook debatten, onder andere over vrouwen in de transportsector en zijn er ook nog onderhandelingen over wetgeving die bestuurders van vervuilende bedrijven harder aan moet pakken.
Hoekstra’s hoorzitting
Het is D-day voor Wopke Hoekstra. Onze oud-minister van Buitenlandse Zaken die nu Eurocommissaris wil worden. Vandaag wordt hij in Straatsburg verhoord door de milieucommissie in het Europees Parlement. Daar zitten Europarlementariërs in die zich vanzelfsprekend met milieu en klimaat bezighouden zoals Esther de Lange (CDA), Jan Huitema (VVD), Mohammed Chahim (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazekamp (PvdD).
Het verhoor begint om 18.30 uur en om 21.30 uur moet het afgelopen zijn. Het wordt koorddansen voor Hoekstra. Als hij te veel ambities laat zien op het gebied van klimaat stoot hij zijn eigen partij (CDA) en zijn Europese fractie de christendemocratische EVP wellicht tegen de schenen. Als hij juist te weinig ambitie laat zien krijgt hij geen steun van de sociaaldemocraten, waar de PvdA bij zit en van de groenen, waar GroenLinks deel van uitmaakt.
Hoekstra heeft zich in ieder geval goed voorbereid. De afgelopen weken was hij veel in Brussel te zien. Vooral in het Europees Parlement waar hij met verschillende partijen in gesprek is gegaan. Deels natuurlijk om alvast wat steun achter de schermen te winnen maar ook om te peilen wie wat nou precies belangrijk vindt.
Brusselse Nieuwe is er in ieder geval bij vanavond en volgt het verhoor in een liveblog. Zeker even kijken dus vanavond. Het verhoor is ook hier live te volgen. In onze dagelijkse nieuwsbrief De Dagvangst geeft onze hoofdredacteur Bert van Slooten een voorbeschouwing, abonneren kan hier.
Vrouwen in transport
Verder debatteert het Europees Parlement over vrouwen in de transportsector. Ondanks tekorten op de arbeidsmarkt is slechts 21 procent van de mensen in de sector vrouw. Vera Tax (PvdA) wil de sector aantrekkelijker maken voor vrouwen. “Als we de transportsector aantrekkelijker willen maken voor vrouwen, moeten er echte stappen worden genomen – eerst en vooral op het gebied van eerlijke en veilige omstandigheden.”
Milieucriminaliteit
En dan staan er nog onderhandelingen tussen het Europees Parlement, EU-landen en de Europese Commissie op de agenda. De zogenaamde triloog onderhandelingen. Toine Manders (CDA), is hoofdonderhandelaar. Hij hoopt een akkoord te bereiken over wetgeving die vervuilers harder moeten aanpakken. Zo wil hij dat bestuurders van bedrijven ook gestraft kunnen worden als hun bedrijf vervuilt. Nu worden bedrijven wel beboet, maar de bestuurders van die bedrijven niet.