Speelschema: het grote corruptiedebat, Holocaust en migratie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

Het Europees Parlement start de dag met een Holocaustherdenking om vervolgens over het corruptieschandaal te debatteren. Staatssecretaris Eric van der Burg gaat het met zijn Europese collega’s over migratie hebben.

Het grote corruptiedebat

Europarlementariërs storten zich vandaag op het corruptiedossier. Met name Europarlementariërs die zich bezighouden met defensie en buitenlandse inmenging gaan met elkaar in debat. Dat doen ze als voorbereiding op de stemming later in het voltallige Parlement. Wellicht komen we vandaag dus meer te weten over de koffers vol Qatarese en Marokkaanse cash, en vooral: hoe het zo verkeerd is kunnen gaan.

Holocaust

Eerder op de dag herdenken de Europarlementariërs de Holocaust. De Israëlische president Isaac Herzog zal hen daarbij samen met de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola toespreken. Vervolgens zal het tweetal voor de grote vergaderzaal een nieuw herdenkingsmonument inwijden.

Migratie

Als er één Europees thema is waarop Nederland deze week volop heeft ingezet, dan is het wel migratie. De week begon met een bezoek van premier Mark Rutte aan zijn Belgische collega Alexander de Croo en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar aanleiding van de extra Europese top over migratie van volgende maand.

Gisteren publiceerde het kabinet dan weer een discussiestuk waarin het uit de doeken deed wat het verwacht van de Europese Commissie op het vlak van migratie. Vandaag is het echter de beurt aan staatssecretaris voor Asiel Eric van der Burg: hij stapt op het vliegtuig naar Zweden voor een informele bijeenkomst met zijn Europese collega’s over de migratietop van volgende maand.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie