Speelschema: Handel, reizen door Europa met een beperking en heel veel Sociale Zaken

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Demissionair minister Schreinemacher en haar Europese collega-Handelsministers komen bijeen in Brussel. Ze vergaderen over de Wereldhandelsorganisatie en over handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Chili. Minister Schreinemacher heeft daarnaast gesprekken met haar Duitse collega en de Eurocommissaris voor Handel, Dombrovskis. Ook de handelsrelaties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten staan op de agenda. Over Amerika gesproken: Eurocommissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, komt langs in het Europees Parlement om het te hebben over de reactie van de EU op de Amerikaanse wetgeving om inflatie tegen te gaan, die volgens Europa oneigenlijke handelsbelemmeringen opwerpt.

Beperking

Ook de Europese ministers van Sociale Zaken komen bijeen in Brussel. Onder leiding van het Spaanse voorzitterschap willen ze tot een gemeenschappelijk standpunt van de lidstaten komen over het voorstel voor een Europese gehandicaptenkaart en een Europese parkeerkaart. Daarmee moet reizen in de EU gemakkelijker worden voor mensen met een beperking. Het Europees Parlement heeft de hele week bijeenkomsten over het bevorderen van de rechten voor mensen met een beperking, ook daar komen deze Europese gehandicaptenkaarten ter tafel. Maar ook, bijvoorbeeld, een meer inclusieve toeristische en agrarische sector voor mensen met een beperking, het hele programma vind je hier.

Ook wordt het beleid op het vlak van werkgelegenheid en sociale zaken in de EU gecoördineerd; De Europese Commissie komt langs bij de ministers met het zogeheten “najaarspakket van het Europees Semester”. Dit pakket bestaat uit de jaarlijkse analyse van economische groei, werkgelegenheid en een voorstel voor gezamenlijk economisch beleid binnen de eurozone. Verder op de agenda: sociale bescherming voor werknemers regelen, een rechtvaardige transitie naar klimaatneutraliteit en het EU-actieplan tegen racisme 2020-2025. Een volle agenda, dus dat wordt doorwerken.

Europees Parlement

In Nederland wordt het vers gekozen parlement pas op 6 december geïnstalleerd, het Europees Parlement daarentegen, is nog op volle snelheid bezig: Zo staat vandaag de aanpak van drugshandel en georganiseerde misdaad op de agenda en onder voorbehoud de Europese grensbewaking door Frontex.

LHBTI-rechten staan op de agenda, evenals Europees burgerschapsonderwijs. Het Europese sanctiebeleid wordt doorgesproken en de Europese inzet voor Syrië staat op het programma. De minister van Buitenlandse Zaken van Colombia komt langs, evenals Christine Lagarde de voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Geweld tegen vrouwen

De Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging in Brussel nodigt vandaag voorbijgangers uit om langs te komen om de actie tegen geweld tegen vrouwen te steunen. “Kom langs bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging om een ​​oranje vredessteen te ondertekenen, omdat wij vinden dat meisjes rocken”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie