Speelschema: Een groene dag

2 min. leestijd

Eurocommissaris voor de Green Deal Frans Timmersmans geeft vandaag het startsein voor de biogas-plannen van de Europese Commissie. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) mag dan weer aanschuiven bij een evenement van de Brusselse denktank Bruegel. Hij zal het hebben over koolstofbelasting.

Biogas

Om de Europese Unie van het Russisch gas af te helpen, worden alle mogelijke scenario’s bekeken. Een van de alternatieven waar de Commissie naar kijkt zijn biogassen zoals biomethaan. Zo moeten lidstaten tegen 2024 organisch afval gaan gebruiken om deze vorm van duurzame energie mee op te weken.

Vandaag hoopt Timmermans de omschakeling van Russisch gas naar biogas in een stroomversnelling te brengen. Met de aftrap van een nieuw biogas-partnerschap tussen lidstaten en industrie omtrent dit thema hoopt Timmermans de samenwerking aan te wakkeren.

Koolstofbelasting

Het is dé troefkaart bij uitstek die de industrie gebruikt om te protesteren tegen belasting op CO₂-uitstoot: klimaatmaatregels vormen een extra kostenpost die concurrenten van buiten de Europese Unie niet hoeven te betalen.

De oplossing voor die oneerlijke concurrentie? Koolstofgrenscorrectie (CBAM), een soort importheffing over hoe vervuilend het product is dat een exporteur van buiten de Europese Unie op onze markt wil invoeren. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) is namens het Europees Parlement verantwoordelijk voor dit dossier. Vandaag is hij één van de sprekers op een evenement van denktank Bruegel. Daar gaat hij in gesprek met de Amerikaanse senator Sheldon Whitehouse over een trans-Atlantische samenwerking op het gebied van een CO₂-heffing voor de industrie aan de Europese buitengrens.

Oekraïne

Bij Instituut Clingendael gaan er vandaag verschillende sprekers in debat over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Europa. Onder meer voormalig CDA-leider en NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer tekenen present.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie