Speelschema: Groen en digitaal

2 min. leestijd

Is gas groen en mag je kernenergie groen noemen? Het Europees Parlement debatteert er vandaag over. Het onderwerp heet taxonomie. Het gaat om welke energiedragers op de groene lijst staan. Dat is belangrijk, want met een groen stempeltje krijgen bedrijven die in gas of kernenergie willen investeren eerder geld bij de banken dan zonder stempeltje.

In het Europees Parlement zijn de meningen verdeeld. De sociaaldemocraten en groenen zijn tegen, de liberalen zijn verdeeld en de christendemocraten zijn voor. De stemming is morgen.

Uitslag

Vandaag al de uitslag van de stemming over de Digital Services Act (DSA) en Digital Markets Act (DMA): toonaangevende digitale EU-regels die bedrijven online verplichten om gebruikers te beschermen. Bovendien wordt de macht van de grote techgiganten beperkt. Net na de middag kennen we de uitslag.

Nog meer stemmingen vandaag. Het Europees Parlement stemt over de invoering van tijdelijke regels voor rijbewijzen uit Oekraïne. Het gaat om een tijdelijke erkenning van het rijbewijs, zodat de papieren niet omgewisseld hoeven te worden voor een EU-rijbewijs. Ook voor beroepschauffeurs wordt het makkelijk om met hun eigen rijbewijs in de Europese Unie te rijden.

Zorg

Het is de laatste Straatsburgweek voor de vakantie en dus zijn er veel debatten. Zo wordt er gedebatteerd over de zorg: moet Europa een grotere rol spelen? Maar ook de invoering van de euro in Kroatië wordt besproken (al goedgekeurd door de ministers van landen die al met de euro betalen). En de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis houdt een toespraak in het Europees Parlement over hoe hij de toekomst ziet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie