Speelschema: G20-top, waterstofdeal en defensie

2 min. leestijd
Beautiful rice terraces in the moring light near Tegallalang village, Ubud, Bali, Indonesia.

Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag nemen deel aan de G20-top op Bali. Eurocommissaris voor de Green Deal Frans Timmermans gaat dan weer zijn waterstofdeal met Egypte aankondigen. Tot slot steken minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Europese collega’s de koppen bij elkaar.

G20-top

Eigenlijk behoort Nederland niet tot de G20, maar op uitnodiging van de Indonesische voorzitter mogen premier Rutte en minister Kaag toch deelnemen aan de top die plaatsvindt in Bali. De 20 grootste economieën gaan daar met elkaar in gesprek over zaken zoals financiële stabiliteit, economische groei en ontwikkeling. Deze editie van de internationale top focust daarnaast in het bijzonder op voedsel- en energiezekerheid, gezondheid en digitale transformatie.

Waterstofdeal

Voldoende groene energie opwekken om de klimaatdoelen te behalen, gaat moeilijk worden als we enkel Europese energiebronnen gaan gebruiken. Daarom is Eurocommissaris voor de Green Deal Frans Timmermans de laatste maanden bezig met een reis rond de wereld om overal verdragen over energiesamenwerking af te sluiten. Veel niet-EU-landen bezitten namelijk de mogelijkheid om groene energie op te wekken die de eigen consumptie overstijgt. En dus zou er best wat verkocht kunnen worden aan Europa.

Vorige maand sloot Timmermans al een energiedeal met Marokko. Op de volgende deal moeten we niet lang wachten, want vandaag presenteert hij een samenwerkingsverdrag met Egypte, over waterstof.

Defensie

Minister voor Defensie Kajsa Ollongren gaat met haar Europese collega’s en EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell in gesprek over defensiesamenwerking tussen de EU-lidstaten. Tijdens de lunch is er ook nog tijd voor een belletje met de Oekraïense minister van Defensie en de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie