Speelschema: Euro’s in Den Haag en Amsterdam, rolkoffers in Straatsburg

2 min. leestijd

Minister van Financiën Kaag luistert vanochtend naar wat de Tweede Kamerleden aan wensen hebben voor de vergadering met alle EU-ministers van Financiën, volgende week in Brussel. Die vergadering zal gaan over extra steun aan Oekraïne, de digitale euro en de toetreding van Kroatië tot de eurozone; oftewel: wat moet er nog gebeuren voordat het land echt met de euro kan betalen? Ook wordt het Europese begrotingsbeleid besproken; de regels die gelden voor de begrotingen van de landen. Nederland wil dat er niet te veel op de pof wordt geleefd en dat de schulden niet te hoog oplopen. Volgens minister Kaag is de huidige situatie, de inflatie en de maatregelen om via renteverhoging dat af te remmen, gevaarlijk. Wanneer landen namelijk te veel rente over hun schulden moeten betalen wordt het financieel gezien riskant, omdat het risico bestaat dat landen uiteindelijk niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Knot

De andere hoofdrolspeler namens Nederland als het over economie en financiën gaat, Klaas Knot, is vanavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Hij spreekt over de inflatie en wat het betekent nu de Europese Centrale Bank (ECB) geen staatsschulden van landen meer koopt. Verder gaat het over cryptomunten en de digitale euro. Dat komt trouwens ook in de Tweede Kamer bij het debat met minister Kaag aan de orde.

Klimaat

Vandaag is de laatste dag van de Straatsburgweek. Vanaf het middaguur ratelen de wieltjes van de rolkoffers weer over het binnenplein omdat politici, medewerkers en volgers van het Europees Parlement weer huiswaarts keren. Pas in september komt het Parlement weer in Straatsburg bij elkaar.

Vandaag nog een debat over het klimaat. Het gaat vooral over nieuwe voorstellen om meer duurzame brandstof bij de kerosine van de vliegtuigen te mengen. Ook vliegtuigen moeten in 2050 klimaatneutraal worden. Het gaat verder over de gevolgen van de hittegolf in Zuid-Europa en de droogte. En er is een vraag over de Europese fietsstrategie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie