Speelschema: Europese top over Oekraïne, defensie en migratie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Brussel gaat weer deels op slot vandaag: er komen betonblokken om de weg af te zetten, prikkeldraad en behoorlijk wat gewapende politie op de hoeken. Waarom? 27 staatshoofden en regeringsleiders komen weer bij elkaar in het Europese Raadsgebouw aan het Schumanplein om het te hebben over van alles en nog wat.

Oekraïne

Ze gaan het onder andere hebben over de situatie in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog heeft de EU 75 miljard euro aan Oekraïne uitgegeven en nog eens 11 sanctiepakketten aangenomen tegen Rusland.

Daarnaast is Oekraïne recent begonnen aan haar tegenoffensief. Dat boekte nog niet zo veel vooruitgang als gehoopt. Tegelijkertijd is er nog veel onzekerheid in Rusland over de gevolgen van de uiteindelijk op niets uitgelopen coup van de baas van huurlingenleger Wagner.

Defensie

In dat licht wordt natuurlijk ook gepraat over defensie. De oorlog heeft scheuren in de defensiesamenwerking van de EU-lidstaten blootgelegd. EU-leiders gaan het dus hebben over hoe Europese defensie verbeterd kan worden.

En dat kan niet zonder het ook over de NAVO te hebben. Zweden is nog steeds geen lid en wordt door NAVO-lid Turkije geblokkeerd. Daarnaast is er toetreding beloofd aan Oekraïne. Over hoe snel dat moet gebeuren, wordt nog steeds gebakkeleid.

Migratie

Een ander belangrijk punt is migratie. De migratiestroom is de afgelopen tijd weer behoorlijk opgelopen. In Nederland zorgt het voor opvangproblemen en op de Middellandse Zee zinken opnieuw veel vluchtelingenboten.

De EU is in gesprek met Tunesië. Dat land zou kunnen helpen om de stroom van vluchtelingen in te dammen. Of dat gaat lukken, moet nog blijken. Zowel in het Europees Parlement als de Tweede Kamer is er tegenstand.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie