Speelschema: Europese top over Oekraïne, concurrentie en energie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Vandaag is de eerste dag van een tweedaagse top in Brussel. De EU-leiders komen bij elkaar om het te hebben over allerlei onderwerpen. Brusselse Nieuwe is er bij. Volg de liveblog om op de hoogte te blijven.

Oekraïne

Voornaamste punt op de agenda is de oorlog in Oekraïne. EU-leiders gaan het hebben over de verantwoordingsplicht van Rusland, het opvoeren van de druk op Poetin en het gebruik van bevroren goederen voor de wederopbouw van Oekraïne.

Sinds het begin van de oorlog hebben de EU en haar lidstaten ongeveer 67 miljard euro beschikbaar gesteld aan Oekraïne. Daarnaast zijn er tien sanctiepakketten aangenomen met als doel de economie van Rusland stil te leggen en Poetin financieel de das om te doen.

Concurrentie

Over concurrentie wordt ook gesproken. De leiders van de lidstaten praten met elkaar over manieren om het concurrentievermogen en de productiviteit te verbeteren. Daarbij wordt gekeken naar wetgeving over grondstoffen als lithium die nodig zijn om duurzame producten te maken. Ook wordt er gekeken naar nieuwe regels voor staatssteun.

Energie

Op het gebied van energie is ook het een en ander te bespreken. Door de oorlog in Oekraïne werd duidelijk hoe afhankelijk Europa was van Russisch gas. De EU maakte een inhaalslag en wist grotendeels van de Russische afhankelijkheid af te komen door bij andere landen inkopen te doen.

De EU-leiders maken vandaag de balans op. Ze gaan kijken hoe ze de hoge energieprijzen aan kunnen pakken, de vraag naar gas kunnen verminderen en de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen verder terug kunnen dringen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie