Speelschema: Europese top en Eurocommissarissen naar Nederland

2 min. leestijd

(Bron foto: European Council Newsroom)

Het is weer zover: vandaag steken de leiders van alle EU-lidstaten de koppen bij elkaar in Brussel. In Nederland krijgen we Eurocommissarissen Urpilainen en Reynders over de vloer.

Europese top

Bij deze editie van de Europese hoogmis staat er een hele rits aan onderwerpen op de planning. Allereerst gaan de Europese leiders zich op hoofdpijndossier energie storten. Een hoge EU-diplomaat laat alvast weten dat de eindstreep daar nog niet voor in zicht is.

Met betrekking tot de oorlog in Oekraïne, staan er gesprekken op de planning over het oprichten van tribunalen voor de oorlogsmisdaden van Rusland. De lidstaten zien het belang in van het ter verantwoording roepen van daders, maar over of dat zo’n tribunaal in deze fase al prioriteit moet krijgen, zijn ze nog verdeeld. Ook spreken de lidstaten zich waarschijnlijk uit over sancties tegen Iran. Dat land heeft Rusland voorzien van drones.

Tot slot staat ook China op de planning. Europese leiders gaan het hebben over de geopolitieke strategie om met de opmars van de Chinezen om te gaan.

Eurocommissarissen naar Nederland

De haven van Rotterdam krijgt bezoek van Eurocommissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen. Daar spreekt zij met minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher over de Europese Global Gateway. Dat project wil ontwikkelingslanden beter doen aansluiten op onze economie door in infrastructuur te investeren.

In Den Haag komt Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders langs. Daar gaat hij in de Tweede Kamer met de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in gesprek over het EU-voorstel voor een richtlijn Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie