Speelschema: Europese begroting, persvrijheid en verantwoording voor bedrijven

2 min. leestijd

Het Europees Parlement buigt zich vandaag over de meerjarenbegroting, de Tweede Kamer gaat brainstormen over de nieuwe Europese regels over persvrijheid en Laura Wolters stelt een wet voor die bedrijven aansprakelijk moet stellen voor schade die ze buiten de EU veroorzaken.

Europese begroting

Het Europees Parlement krijgt maar heel even de tijd om bij te komen van de onderhandelingen met de lidstaten over de EU-begroting voor 2023. Die onderhandelingen duurden maandag tot diep in de nacht. Vandaag gaat het Parlement intern al weer in debat over de Europese meerjarenbegroting 2021-2027. 

Bij de crises die we de laatste jaren zagen, moest Brussel steeds weer paniekvoetbal spelen om de financiering rond te krijgen voor Europese ingrepen. Daarom willen Europarlementariërs de meerjarenbegroting structureel flexibeler maken. Zodat ook onverwachte uitdagingen snel aangepakt kunnen worden.

Persvrijheid

De persvrijheid staat in steeds meer Europese lidstaten onder druk. Brussel stak de handen uit de mouwen en kwam met nieuwe regels om dit probleem aan te pakken. Tweede Kamerleden gaan vandaag in gesprek met de bevoegde Nederlandse ambtenaren om te bekijken hoe de nieuwe Europese regels in Nederland toegepast moeten worden. 

Doorgaans valt de Nederlandse persvrijheid gezond te noemen. Toch maakt Brussel zich wel zorgen over de concentratie binnen het Nederlandse medialandschap. Slechts twee uitgevers, DPG Media en Mediahuis, hebben de overgrote meerderheid van de Nederlandse kranten en tijdschriften in handen. Minister voor Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra erkent dat probleem, maar heeft nog wel twijfels over de manier waarop Nederland dit concreet moet aanpakken. Zelfregulering van media heeft namelijk altijd voorop gestaan in Nederland. Wel onderstreept Hoekstra dat de transparantie over eigendomsstructuren van mediamerken in elk geval beter moet.

Verantwoording voor bedrijven

Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) presenteert vandaag haar wet die Europese bedrijven aansprakelijk moet stellen voor misstanden die ze buiten de EU begaan. Die moet er volgens haar voor zorgen dat in de 21e eeuw niet winst, maar mens en milieu centraal staan. Wolters: “Belangrijk hierbij is dat slachtoffers meer rechten krijgen en dankzij deze wet schadevergoeding kunnen krijgen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie