Speelschema: energie, persvrijheid en asiel

2 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

Ursula von der Leyen presenteert vandaag haar langverwachte energievoorstel. In het Europees Parlement vindt er dan weer een spoedoverleg over energie plaats. Ook presenteert de Europese Commissie vandaag een nieuw plan om de persvrijheid te waarborgen.

Spoeddebat energie

Vandaag is het eindelijk zo ver: de Europese Commissie komt met haar voorstel om de energiecrisis aan te pakken. Afgelopen vrijdag legden de Europese energieministers de bal nog in haar kamp. Ook het Europees Parlement lijkt zich nu te gaan mengen in het debat: in de namiddag vindt er in Straatsburg een spoedoverleg plaats over het voorstel van de Commissie.

Media Freedom Act

Dat de persvrijheid onder druk staat binnen de Europese Unie, wisten we al langer. Het nieuws dat ook in Griekenland journalisten door de overheid bespioneerd werden, is hier een recent triest voorbeeld van. Daarmee vervolledigt het land het rijtje van Hongarije, Polen en Spanje.

De ernst van het probleem lijkt nu ook in Brussel te zijn doorgedrongen. Want vandaag stelt de Europese Commissie haar Media Freedom Act voor. Dit voorstel zou overheidsinmenging in de media moeten aanpakken door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat media meer transparantie bieden over hun eigendomsstructuur en aandeelhouderschap. Ook zou het voorstel het mogelijk maken voor de Commissie om op te treden tegen politieke benoemingen in toezichtsraden en niet-transparante financiering door middel van reclame.

Asiel

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson zet haar Nederlandse tournée voort. Gisteren ging ze al in gesprek met staatssecretaris Eric van der Burg (asiel). Blijkbaar is Johansson de Nederlanders nog niet beu: vandaag gaat ze in gesprek met Europarlementariërs Tinneke Strik (GroenLinks) en Catharina Rinzema (VVD).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie