Speelschema: energie, Eerste Kamer en migratie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De energieministers zitten samen in Brussel, de Eerste Kamer houdt zijn jaarlijkse staat van de Europese Unie en de lidstaten onderhandelen verder met het Europees Parlement over het migratiepact.

Energie

Rob Jetten mag vandaag weer met zijn collega-energieministers naar Brussels. Daar wacht ze een volle agenda. Ze buigen zich over drie noodwetten die in het leven werden geroepen door de oorlog in Oekraïne, maar allemaal gaan vervallen als ze nu niet verlengd worden.

Allereerst zit de periode van gasprijsplafond er bijna op. Die moest consumenten beschermen voor de uit de pan rijzende gasprijzen. Dan gaat het ook nog over een noodwet die de uitrol van hernieuwbare energie moest versnellen en een noodwet waardoor lidstaten makkelijker samen gas konden inkopen om zo de voorraad veilig te stellen.

Eerste Kamer

In de Eerste Kamer is het tijd voor een jaarlijkse traditie: de Staat van de Europese Unie. Op het einde van het jaar blikken de senatoren terug op waar we nu staan met die Europese Unie. Onder meer de groene en digitale transitie en de sterkere geopolitieke rol die de EU is gaan spelen, zullen de revue passeren.

Migratie

Vandaag onderhandelen Europarlementariërs voor de tweede dag met de lidstaten over de nieuwe Europese migratieregels. Op dit moment is er onder meer nog geen compromis in zicht over de exacte inrichting van het solidariteitsmechanisme. Dat moet ervoor zorgen dat lidstaten in tijden van buitengewoon hoge migratiedruk asielzoekers kunnen doorverwijzen naar andere EU-landen. Ook wordt nog onderhandeld over de toepassing van verplichte asiel- en terugkeergrensprocedures voor gezinnen met kinderen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie