Speelschema: emissienormen voor auto’s, de ECB en de Europese draaideur

2 min. leestijd
The Frankfurt Skyline behind the Deutschherrnbruecke (Railway Bridge) with the new European Central Bank HQ under construction.

Het Europees Parlement onderhandelt met de lidstaten over het Fit-for-55-pakket, in Frankfurt komt de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank samen en de Rekenkamer presenteert een nieuw rapport.

Emissienormen

Deze middag onderhandelt het Europees Parlement verder met de Raad over het Fit-for-55-dossier, de klimaatplannen van de Europese Unie. Daarbij worden de CO2-emissienormen voor nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen herzien. De inzet van het Parlement is in 2030 de CO2-normen aan te scherpen en tegen 2035 voor auto’s te gaan die honderd procent uitstootvrij zijn. Bij de Europese Commissie zullen ze met geknepen billen toekijken of hier een akkoord over kan bereikt worden. De uitrol van het Fit-for-55-pakket verloopt namelijk alles behalve soepel.

Europese Centrale Bank

Staat de ECB voor een keerpunt? Wellicht weten we vandaag na de vergadering van haar Raad van Bestuur meer. De geruchten doen namelijk de ronde dat de ECB na jarenlang geld bijpompen, nu voor het eerst van plan is om geld van de markt terug te halen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de torenhoge inflatie die de Centrale Bankiers maar niet onder controle krijgen.

Europese draaideur

Tot slot kun je je vandaag ook nog storten op een nieuw Rekenkamerrapport. Daarin onderzoekt de Rekenkamer of de regels omtrent het overstappen van EU-agentschappen naar de private sector wel goed gehandhaafd worden. Om belangenconflicten te voorkomen is het namelijk niet de bedoeling dat Europese ambtenaren van de één op de andere dag met al hun overheidskennis voor bijvoorbeeld een lobbyist beginnen te werken. De EU telt zo’n 44 agentschappen waaronder het in Nederland gevestigde Europol en het Europees Agentschap voor Medicijnen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie