Speelschema: Een ‘speciale’ Europese top

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

We gaan weer knallen: vandaag komen alle Europese leiders samen in Brussel voor een ‘speciale’ Europese top. Op het menu staan migratie, industrie en Oekraïne.

Migratie

Sommige dingen zijn zo dringend dat ze niet kunnen wachten. Nederland zag voor de asielcrisis enkel een oplossing op het Europees niveau, dus sloeg het de handen in elkaar met enkele gelijkgezinde landen om vandaag een extra top af te dwingen. 

De leiders zullen het vandaag daarom hebben over hoe asielzoekers eerlijker over de Europese Unie verdeeld kunnen worden en hoe asielprocedures tussen lidstaten beter op elkaar afgestemd kunnen worden. De wirwar van procedures maakt het in de praktijk namelijk erg moeilijk om asielzoekers terug te sturen. Ook zullen de leiders bespreken hoe ze de Europese grens beter kunnen beschermen. En dat lijkt broodnodig: een senior EU-diplomaat vertelt dat verschillende lidstaten nerveus zijn dat de toestroom van asielzoekers in het voorjaar pas echt in een stroomversnelling terecht zal komen. 

Industrie

Een tweede belangrijk onderwerp voor de Europese leiders is het concurrentievermogen van onze economie. Nu de Amerikanen met een ambitieus subsidiepakket zijn gekomen voor groene technologie, vrezen heel wat lidstaten dat bedrijven van de EU naar de Verenigde Staten zullen verhuizen. Over het antwoord dat Brussel hierop moet geven, zijn de meningen echter verdeeld. Frankrijk en Duitsland willen de staatssteunregels fors versoepelen om de eigen bedrijven eens goed in de watten te kunnen leggen, heel wat kleinere lidstaten, waaronder Nederland, zien dit als een bedreiging voor de Europese gemeenschappelijke markt.

Oekraïne

Oorspronkelijk riep Brussel de Europese leiders bij elkaar voor deze extra top om de twee eerder genoemde onderwerpen te bespreken. Maar ondertussen is er één vraag die deze thema’s begon te overschaduwen: zal de Oekraïense president Volodimir Zelenski vandaag zijn opwachting maken in Brussel? 

De verwachting is dat hij het Europees Parlement zal toespreken en vervolgens aanschuift bij de Europese leiders. Wegens veiligheidsredenen is dat nog niet officieel bevestigd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie