Speelschema: Een nieuwe voorzitter

2 min. leestijd

De Albanese premier komt naar Nederland voor een meerdaags bezoek. Hij trapt zondagavond af in De Balie tijdens een publiek debat over de uitbreiding van de Europese Unie en vooral de vraag waarom het zo lang duurt voordat zijn land aan de onderhandelingen mag beginnen om toe te treden tot de Europese Unie. Rama was vorige week in Brussel boos vanwege het trage tempo. Zijn land zit nu al geruime tijd in de wachtkamer.

Maandag bezoekt hij premier Rutte, die hij ooit de stuipen op het lijf joeg door in een hotel in Sofia, hoofdstad van Bulgarije, dreigend op hem af te stappen, tot grote schrik van de beveiligers en te roepen: “Hey Roete, so you think I am a criminal?” Nederland had namelijk net de start van de onderhandelingen geblokkeerd omdat nog niet alles op orde zou zijn in Albanië. Ondertussen zijn de twee premiers bevriend en hoopt Rama steun van Rutte te krijgen bij zijn pogingen om het gesprek nu wel op gang te brengen.

De Tsjechen komen

En vanaf vandaag zingen de Fransen een toontje lager. Frankrijk is geen voorzitter meer van de Europese Unie. De fakkel wordt overgenomen door Tsjechië. En dus bezoekt de hele Europese Commissie (hoewel Frans Timmermans de start van de Tour de France in Denemarken bijwoont) de nieuwe voorzitter.

De agenda wordt besproken en de cultuur wordt niet vergeten. Het ‘Concert for Europe’ heet de voorstelling, uitgevoerd door het Tsjechisch Philharmonisch Orkest, dat speciaal ter ere van het voorzitterschap wordt gegeven. Plaats van handeling: het Litomyšl-kasteel. Er is niet alleen een concert ook een speciaal festival, Smetana’s Litomyšl-festiva, waar operaliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Voorbereiding

En voor wie zich vast wil voorbereiden. Volgende week is er weer een Straatsburgweek. De laatste voor de vakantie. In de loop van de dag komt de agenda. Dat is altijd een heel gevecht, want veel politici willen nog net voor de zomer hun onderwerp door het voltallige Parlement laten bespreken. Op donderdagavond beslist een klein bureau (bestaande uit de fractievoorzitters, de ambtelijke leiding en de voorzitter) welke onderwerpen een plekje krijgen. Hier te lezen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie