Speelschema: Een nieuw lid, de schouwburg en Luxemburgse aarzelingen

2 min. leestijd

Het is de dag van het besluit, althans van de opinie van de Europese Commissie. Gisteren lieten de grote drie van Europa: Scholz (Duitsland), Macron (Frankrijk) en Draghi (Italië) al weten dat ze voor toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie zijn. Vandaag zal Ursula von der Leyen zeggen wat de Europese Commissie er van vindt en wat de problemen zijn op weg naar lidmaatschap. Zo aarzelt Nederland nogal. Volgende week tijdens de Europese top van regeringsleiders wordt er verder over gesproken.

Ursula ook in Den Haag

Via het scherm is de voorzitter van de Europese Commissie ook in Den Haag, want daar houdt het CDA een speciale Europaconferentie in de Koninklijke Schouwburg. De titel is: Europese strategische autonomie in een verschuivende wereldorde. Esther de Lange, de aanvoerder van het CDA in Europa, trapt af, waarna het tijd is voor de videoboodschap van Von der Leyen. Die wordt gevolgd door een eerste reactie van CDA-partijleider Wopke Hoekstra.

En Sigrid in Luxemburg

De minister van Financiën is in Luxemburg voor een tweede vergaderdag. De ministers kwamen in een halve crisisstand aan bij de vergadering. De één had het over woelige tijden, de ander sprak over woeste wateren (Kaag), maar ze slaagden er de eerste dag nog niet in om een directeur voor het noodfonds (ESM) te benoemen. En juist dat fonds moet een baken in de branding zijn, om bij de beeldspraken te blijven, bij economisch en financieel woest weer. Vandaag wordt een besluit verwacht over bedrijfsbelastingen, waarmee multinationals altijd ergens in de Europese Unie belasting moeten gaan betalen. Polen lag aanvankelijk dwars maar heeft zijn verzet opgegeven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie