Speelschema donderdag 30 september

2 min. leestijd
Pig leaning over the railing of his cot

Varkens in het parlement

Het moet afgelopen zijn met het routinematig afknippen van staarten bij biggetjes. Dat wil Joanna Schwabe uit Nederland en ze heeft, samen met andere dierenactivisten uit Denemarken en Zweden een verzoekschrift bij het Europees Parlement ingediend. Vandaag wordt er over gedebatteerd in de commissie voor de verzoekschriften. De Europese Commissie luistert mee en beslist daarna wat ze met het verzoek gaat doen. Meekijken met het debat kan hier.

Gelijke beloning

Het is een drukke dag in het Europees Parlement. Samira Rafaela (D66) moet als rapporteur aan de bak om te praten over gelijk loon voor gelijk werk. Het Europees Parlement wil de verschillen in beloning wegwerken, maar gaat eerst praten over hoe dat precies moet.

En is Wopke Hoekstra bij de les?

Na alle perikelen rondom de formatie, moet minister Hoekstra vanochtend de knop omzetten. De Tweede Kamer wil alles weten van het nieuwe Europese coronafonds. Komt er nog wat van? Nederland heeft in Brussel nog steeds geen aanvraag ingediend. Miljarden zijn er beschikbaar.
Verder komen de energieprijzen aan de orde. De Europese Commissie heeft ruimte gegeven om meer fiscale compensatie te geven, bijvoorbeeld met lagere btw-heffingen. Ook is er de mogelijkheid om geld dat bestemd is voor het klimaatfonds te gebruiken om de hoge energierekening te compenseren.
Dit staat er op de agenda. En het debat is hier te bekijken.

Een ronde tafel in Den Haag

En dan hebben we nog een ronde tafel. Oftewel deskundigen die gehoord -ondervraagd- worden door Tweede Kamerleden, waaronder Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (ex-CDA). Het gaat over de klokkenluiders-wet, gebaseerd op een EU-richtlijn. De vraag is of die richtlijn uitgebreid kan worden of dat het zo voldoende is. De deskundigen laten daar hun licht over schijnen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie