Speelschema dinsdag 26 oktober

2 min. leestijd
David SASSOLI – EP President meets with Stef BLOK – Dutch Minister for Foreign Affairs

Blok in Luxemburg

Nederland wil, samen met negen andere landen, niet ingrijpen in de energieprijzen. Het kabinet accepteert hoge prijzen in een markt die volop in beweging is, zo schrijft minister Blok aan de Tweede Kamer. “Ingrijpen zou nadelig kunnen uitpakken voor de energietransitie.” Ook wil Nederland het geld dat binnen komt door de verkoop van zogenoemde uitstootrechten (ETS genaamd) niet inzetten om mensen en bedrijven die een hoge energierekening hebben te compenseren. Minister Blok van Economische Zaken reist vandaag af naar Luxemburg voor een spoedvergadering met de EU-ministers over de hoge energieprijzen. De premiers hebben afgelopen week het onderwerp ook al besproken tijdens de Europese Top. De vakministers moeten nu kijken wat er Europees af te spreken valt en wat nationaal blijft.

Voetbalclubs zijn bedrijven

Het moet afgelopen zijn met de vele voordeeltjes voor de grote voetbalclubs. “Ze zetten miljoenen om, maar hebben overal vrijstelling van.” Toine Manders (CDA) zal vandaag kritisch van leer trekken tijdens het debat over de toekomst van de sport. “Het zijn bedrijven, geen sportclubs als je kijkt naar de duizelingwekkende bedragen die er om gaan.” Hij pleit voor meer eerlijk speelveld en een salarisplafond voor topspelers. “Behandel ze als gewone bedrijven en schaf de belastingvoordelen af.”

Het Europees Hof

Mag iemand die is uitgeleverd aan een ander land, in dit geval Hongarije en spreken juristen van overlevering omdat het binnen de Europese Unie is, ook voor andere feiten worden berecht? Dat wil de rechtbank in Amsterdam weten. Het gaat om een man die dus is overgeleverd door Nederland vanwege witwassen. Hij zit momenteel in een gevangenis in Hongarije. Maar de vraag is nu of een Hongaarse rechter de man mag berechten voor andere feiten, die zijn gepleegd voordat hij werd overgeleverd aan Hongarije, of dat Nederland die man zou moeten berechten. Het Europees Hof mag vandaag de knoop doorhakken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie