Meer palen
Terwijl het aantal elektrische auto’s hand over hand toeneemt, blijft het aantal oplaadpalen achter. Nederland is koploper in Europa, maar ook in ons land zijn er te weinig. Daarom wil het demissionaire kabinet dat er veel meer oplaadpunten in alle EU-landen bijkomen. ‘Een dekkend netwerk’ wordt het genoemd. Vandaag spreken de ministers er over tijdens de informele Transport en Energie Raad in Slovenië. Zonder een Nederlandse minister trouwens, want het is Prinsjesdag in Den Haag. Verder komt in Slovenië de vraag aan de orde of er een verplichte bijmenging moet komen voor kerosine, zodat de brandstof voor vliegtuigen wat schoner wordt. Nederland is voor.
Leve de Koning
Dat is de aanhef na afloop van de troonrede door de voorzitter van de Eerste Kamer; gevolgd door het driewerf hoera. Oftewel het is vandaag Prinsjesdag. De Europese plannen zitten verspreid over de begrotingen van Buitenlandse Zaken, maar wie wil weten hoe het verder gaat met bijvoorbeeld de euro, moet vooral de miljoenennota en de stukken van het ministerie van Financiën lezen. Energie valt onder Economische Zaken, het gemeenschappelijk landbouwbeleid onder landbouw en hoe de Europese Unie gaat samenwerken op het gebied van gezondheidszorg valt te lezen bij volksgezondheid. Wie kritiek op de voornemens wil lezen, moet het stuk van de Raad van State lezen, want elk jaar uiten ze hun zorgen over het Nederlandse Europabeleid.
Ver weg
Het Europees Parlement heeft een ‘achterbanweek’ en heeft volop tijd voor reizen, verdieping en contact met de kiezer. We zullen veel Europarlementariërs op en rond de vergaderzalen in Den Haag zien. De onderzoekscommissie van Sophie in ‘t Veld is naar Slowakije. Anja Hazekamp is op werkbezoek in Bulgarije en er is een delegatie (zonder Nederlanders) op bezoek in Groenland en IJsland om te kijken wat daar de gevolgen van de klimaatverandering zijn.