Speelschema dinsdag 12 oktober

2 min. leestijd
Process of production of pills, tablets. Industrial pharmaceutical concept. Factory equipment and machine. Steel. 3d rendering

Tijdens de Europese Week van Steden en Regio’s vertelt de gemeente Nissewaard vandaag in Brussel over hoe sport kan bijdragen aan herstel na corona. Eindhoven heeft het tijdens een speciale workshop, samen met Groningen, Assen, Leeuwarden en Emmen over groen bouwen. Heerlen legt uit hoe zij de digitale transitie aanpakken. Overijssel werkt dat thema nog verder uit door te laten zien hoe je dat allemaal kunt gebruiken. En de gemeente Westland concentreert zich op voorbeelden uit de glastuinbouw.

Wat doet Rutte?

De Tweede Kamer bespreekt de Europese Top van volgende week voor met premier Rutte. Ze beginnen pas aan het eind van de middag, na de stemmingen. Het gaat onder meer over de energiepolitiek, sommige landen willen dat de Europese Unie meer doet op dat terrein. Moet de EU meer gasvoorraden aanleggen is één van de vragen die aan de orde komt. En moet de gasprijs los worden gekoppeld van de olieprijs? Verder gaat het over de Covid-situatie, hoe Nederland denkt over de conferentie die gaat over de toekomst van Europa en ook de recente Brexit-perikelen komen aan de orde. Hier vind je alle stukken en het debat is live te volgen.

Pillen en poeders

Hoe komt het dat veel landen, waaronder Nederland regelmatig te weinig geneesmiddelen hebben? Zou het helpen om meer geneesmiddelen in de toekomst in de Europese Unie te produceren? De studie met antwoord op die vragen is bijna afgerond en de ministers van Volksgezondheid van de Europese Unie praten er vandaag alvast over tijdens een informele bijeenkomst. Het is de bedoeling om vervolgens Europese regels (wetten) op te stellen, maar dat duurt volgens ingewijden nog minstens twee jaar voordat alles afgerond is. Minister De Jonge is vooralsnog tevreden. De studie is vooral na aandringen van het Nederlandse kabinet gestart. Het kabinet hoopt wel dat het een objectieve studie is, waarbij de data (de gegevens) een grote rol spelen en de Europese Unie niet besluit om alle medicijnen in Europa te produceren, alleen maar om China buiten de deur te houden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie