Speelschema: Digitale euro, wolf en Amerikaanse hulp

2 min. leestijd
3D render: Digital Euro – concept for the digital version of the Euro currency

De Tweede Kamer gaat in gesprek over de digitale euro, de wolf gaat naar Straatsburg en wellicht weten we vanavond of de Amerikanen ons helpen bij nieuwe Europese sancties tegen Russische olie.

Digitale euro

De introductie van de digitale euro zal nog wel even duren. Volgend jaar pas eindigt de onderzoeksfase van het project. Desondanks doet de digitale euro nu al heel wat stof opwaaien. Voorstanders zien een veilige alternatief voor cryptomunten, lagere online transactiekosten en een efficiënte manier voor overheden om geld rechtstreeks naar burgers over te maken. Tegenstanders vrezen dat cash geld hierdoor gaat verdwijnen en vragen zich af of privacy nog wel gewaarborgd kan worden. 

Minister van Financiën Sigrid Kaag liet in elk geval al weten wel open te staan voor de munt. Vandaag krijgen Tweede Kamerleden daarom de kans om met haar in gesprek te gaan over het onderwerp.

Wolf

Dat de wolf niet vies is van een kippetje hier en een lammetje daar, zorgde in Nederland al voor de nodige ophef. Vandaag zal ook het Europees Parlement in Straatsburg zich over de kwestie buigen. Sinds 1982 is het namelijk op Europees niveau zo bepaald dat wolven de hoogste beschermde status krijgen, waardoor Nederland maar weinig ruimte heeft om zelf op te treden tegen de dieren.

Amerikaanse hulp

Vanavond weten we wellicht of de Amerikanen de daad bij het woord voegen en de EU helpen bij de nieuwe Russische oliesancties. Volgens Bloomberg zullen de Amerikanen een prijsplafond op Russische olie aankondigen, nadat de EU-ambassadeurs definitief het licht op groen hebben gezet voor een nieuw importverbod op olie. Dat was afgesproken met de G7-landen zodat Rusland zijn Europese olie niet simpelweg elders aan een hogere prijs kan slijten om de klap van de sancties op te vangen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie