Speelschema: Debatten in Straatsburg en nieuwe wetgeving over belangrijke grondstoffen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Het Europees Parlement is deze week niet in Brussel, maar in het Franse Straatsburg om de puntjes op de i te zetten van een hele hoop Europese wetgeving. Zo komen ze vandaag bij elkaar om het over een aantal onderwerpen te hebben. Ook komt de Commissie met een nieuw voorstel.

Georgië en de Brexit

Er wordt gedebatteerd over de situatie in Georgië waar na een omstreden wet die ngo’s de nek om zou draaien grote protesten uitbarstten. Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) vindt er het volgende van: “Als Georgië, nota bene voor twintig procent door Rusland bezet, daadwerkelijk EU-kandidaat wil worden, moet het eindelijk eens klaar zijn met die flirts met het Kremlin.” De ngo-wet leek sterk op vergelijkbare wetten in Rusland en andere autoritaire landen.

Ook wordt er gesproken over de Brexit. Na jaren niet meer bij de EU te horen, is het Verenigd Koninkrijk niet tevreden met de afspraken over Noord-Ierland. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maakte onlangs nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk.

Plannen van de Europese Commissie

Ook de Commissie zit niet stil. Het komt vandaag met een voorstel over belangrijke grondstoffen en het klimaatneutraal maken van de industrie.

Om de Europese industrie duurzamer te maken zijn grondstoffen zoals lithium en andere metalen hard nodig. Het probleem is dat ze amper binnen de Europese grenzen te vinden zijn.

Nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat de EU altijd toegang heeft tot die grondstoffen. Dat kan zowel via handel zijn, of door afgravingen makkelijker te maken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie