Speelschema: De interne markt is jarig, Rutte krijgt bezoek en Kaag verwelkomt Kroaten

In het speelschema vind je elke werkdag de opstelling van Team Nederland in Europa. Premier Rutte speelt een thuiswedstrijd vandaag en minister Kaag speelt in de Brusselse arena tegen onder andere de Kroaten, want die zijn nieuw in de Eurogroep.

2 min. leestijd

Nederlandse Europarlementariërs en hun collega’s zijn onderweg naar Straatsburg. Daar wordt de hele week vergaderd. Vandaag vieren ze daar de dertigste verjaardag van de Europese interne markt. Vrij verkeer van goederen en burgers tussen Europese lidstaten, overal studeren, wonen en werken: dat lijkt nu een vast gegeven, maar dat is dus pas drie decennia zo en ging op 1 januari 1993 in.

Europese dag voor Rutte

Premier Mark Rutte heeft vandaag een Europese dag in Den Haag. Hij krijgt bezoek van Tiny Kox (SP), president van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Die bestaat uit 324 parlementariërs uit de 47 Europese landen die lid zijn van de Raad van Europa. Die grote groep komt vier keer per jaar bijeen, Kox leidt die vergaderingen. Een tweede Europees bezoek in Den Haag is dat van Annalena Baerbock, de Duitse bondsminister van Buitenlandse Zaken.

Kaag verwelkomt Kroaten in Brussel

De Financiënministers van de Eurolanden komen vandaag bijeen. Een nieuw lid van de club wordt verwelkomd: Kroatië. Daar is sinds het begin van het nieuwe jaar de euro als betaalmiddel ingevoerd. Dat verliep de eerste weken niet geheel vlekkeloos: de prijzen voor levensmiddelen zijn flink omhoog gegaan met de invoering van de nieuwe munt. De Kroatische minister van Financiën vermoedt dat winkeliers de prijzen opzettelijk meer verhogen dan nodig is en dreigt met sancties zoals zwarte lijsten, als het zo door gaat. Minister Kaag en haar Europese collega’s hebben ook de digitale euro en de coördinatie van het begrotingsbeleid op de agenda.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie