Speelschema: De Europese top

2 min. leestijd

Het is vandaag de dag van de toppen. Premier Rutte reist al vroeg naar Brussel om zich op te maken voor twee dagen intensieve gesprekken met de andere leiders uit de Europese Unie. Lees hier de uitnodigingsbrief van voorzitter Michel, daarin staan alle onderwerpen en zijn al een beetje de conclusies te lezen.

De dag begint met een bijeenkomst met de Balkanlanden. Dan is het meteen alle zeilen bijzetten, want de landen die al jaren wachten op de start van gesprekken om lid te mogen worden, zijn een tikje teleurgesteld. Albanië en Noord-Macedonië zijn al jaren bezig om te voldoen aan de Europese voorwaarden van goed bestuur, het uitbannen van corruptie en het overnemen van tal van Europese wetten in hun eigen rechtssysteem. Deze landen vinden dat Oekraïne nu wordt voorgetrokken.

Wat betreft Noord-Macedonië hopen de leiders een doorbraak te bereiken. Frankrijk heeft voorgesteld om de gesprekken om lid te mogen worden nu te beginnen. De leiders moeten dan wel beloven dat ze erop toezien dat Noord-Macedonië de rechten van Bulgarije (over onder meer taal en cultuur) zal respecteren en opschrijven in een nieuwe grondwet. De grote vraag is of Bulgarije daarmee akkoord gaat, want dat land blokkeert tot op heden de gesprekken.

Eigen kring

Na de informele top met de Balkanlanden is het tijd voor de leiders om zich in eigen kring voor te bereiden tijdens de zogenoemde voortoppen, waarna rond vier uur de echte top van start gaat (nummer 251). Eerst komt de voorzitter van het Europees Parlement, Metsola, langs waarna de 27 EU-lidstaten verder gaan. Rond middernacht moet de eerste dag klaar zijn, waarna op vrijdag verder wordt vergaderd. Tip voor iedereen die in de stad is: als het geluid van helikopters in de Europese wijk te horen is, dan is de top afgelopen.

Is dat alles? Nee, maar wel het belangrijkste. Het Europees Parlement stemt over de benoeming van Stef Blok als lid van de Europese Rekenkamer, nadat hij vorige week werd gehoord. En er is nog een debat over de gasreserves in het Europees Parlement. De gasreserves zullen ook door de regeringsleiders worden besproken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie