Speelschema | cruciale grondstoffen en laatste renteverhoging

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De laatste dag van de plenair week is weer aangebroken in Straatsburg. In Frankfurt beslist het bestuur van de Europese Centrale Bank vandaag of ze de rente (wellicht) voor een laatste keer zal verhogen.

Cruciale grondstoffen

Toch nog een belangrijke stemming op deze laatste dag voor de Europarlementariërs terug naar Brussel mogen. De Europese wet voor cruciale grondstoffen (Critical Raw Materials Act) moet ervoor zorgen dat de EU voldoende grondstoffen heeft om de groene en digitale transitie tot een goed einde te brengen. Denk bijvoorbeeld aan lithium voor batterijen, waarvoor de EU nog volledig afhankelijk is van de rest van de wereld. Om de productie in Europa te stimuleren moet de wet korte metten gaan maken met overtollige bureaucratie, innovatie promoten, mkb’ers ondersteunen en onderzoek subsidiëren.

“We hebben als Europees Parlement het voorstel van de Europese Commissie ambitieuzer gemaakt”, vertelt PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim. “Op het vlak van recycling, hergebruik, en het opvangen van de toenemende vraag naar bepaalde grondstoffen hebben wij de doelen uitgebreid en opgekrikt.”

De onderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement beginnen deze maand nog. De hoop is dat voor het eind van het jaar het licht finaal op groen kan. 

Laatste renteverhoging?

Vandaag bepaalt het bestuur van de Europese Centrale Bank of de rente weer omhoog moet. Na meer dan een jaar aan maandelijkse renteverhogingen belooft het deze keer uiterst spannend te worden. Zowel alle analisten als de bestuursleden zelf lijken tot op het bot verdeeld over de vraag of het ondertussen niet een keer goed is geweest. 

De laatste inflatiecijfers laten immers zien dat de inflatie niet verder is gezakt en weer hardnekkiger is dan verwacht. Nog een laatste keer de rente verhogen kan helpen om de inflatie verder te drukken. Tegelijkertijd zien de laatste economische groeivoorspelling er niet rooskleurig uit. Nogmaals de rente verhogen zou daarom ook de kans op een recessie vergroten. Het wordt dan namelijk moeilijker voor burgers en bedrijven om geld te lenen en daar vervolgens mee te investeren en zo de economie te stimuleren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie