Speelschema: Brexit, begroting en crisisberaad België

2 min. leestijd
European and belgian flag front of a building related to Europe in brussels

Naast onder meer de Parlementaire commissie Pegasus start ook het werk van de andere commissies in het Europees Parlement weer langzaam op. Vandaag wordt er gepraat over de Brexit en de Europese begrotingsregels gaan op de schop. Buiten het Europees Parlement, maar eveneens in Brussel, komt ook het Belgische Overlegcomité bijeen voor een crisisberaad over de stijgende energieprijzen in Europa.

Brexit

Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie staat opnieuw op de agenda van het Europees Parlement. De commissies Internationale handel (INTA), Buitenlandse zaken (AFET) en Constitutionele zaken (AFCO) bespreken gezamenlijk een ontwerprapport over de uitvoering en handhaving van het terugtrekkingsakkoord en het handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. De vergadering van de drie Parlementaire commissies is hier te zien.

Nieuwe regels

De Begrotingscommissie (BUDG) stemt over veranderingen in de regels van de EU-langetermijnbegroting. Deze veranderingen maken het mogelijk om de nieuwe ‘eigen middelen van de Europese Unie’ en het Sociaal Klimaatfonds in die begroting op te nemen. 

Er wordt verwacht dat de leden van het Europees Parlement zullen vragen naar aanvullende fondsen om Europeanen te helpen met de stijgende energieprijzen. Zij herhalen hun eis voor een brede herziening van de huidige langetermijnbegroting in 2023 om zo om te kunnen gaan met huidige crises. De commissievergadering is hier te volgen.

Prijsplafond

De Belgische federale regering onder leiding van premier Alexander De Croo is voorstander van een Europees prijsplafond voor energie. Gesprekken over zo’n plafond zijn ook voor Nederland belangrijk, want een Europees prijsplafond kan er mogelijk voor zorgen dat ook daar de energieprijzen niet verder de pan uit rijzen. Alhoewel De Croo de voorkeur geeft aan een Europees plan, heeft hij de deur al op een kier gezet voor maatregelen op Belgisch niveau, mocht het op Europees niveau niet lukken.

Frans

Frans Timmermans is ook weer begonnen. Hij is in Indonesië en spreekt met de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie