Speelschema | Boeren weer in Brussel en groen verkiezingsdebat

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: Yves Lacroix

Met nog twee dagen te gaan voor de grote stembusgang begint, zit Europa in de stilte voor de storm. Hoewel de boel dus vooral stilligt, trekken de boeren vandaag toch naar Brussel voor een laatste landbouwprotest.

Ook in Nederland zijn de Europese politici aanbeland bij de laatste loodjes van de campagnetijd. Maar hier zullen ze het vandaag nu juist nog even hebben over hoe het nu verder moet met al die groene politieke plannen.

Boerenprotest

Hoewel er twee dagen voor de verkiezingen weinig politiek spannends meer gebeurt, trekken de boeren vandaag toch naar Brussel. In het Atomium-park zullen zij bijeen komen om nog één laatste keer te protesteren tegen het “landbouwsloopbeleid” van de EU, aldus de agrariërs.

Ze eisen daarom eerlijkere concurrentie en duurzaam landbouwbeleid dat ook economisch haalbaar is. Mogelijk zullen er na de verkiezingen meer protesten volgen als er geen veranderingen komen.

Groene plannen

Mogelijk hadden de boeren vandaag beter naar Den Haag kunnen trekken. Hier organiseert IVN Nederland vandaag namelijk het Groene Verkiezingsdebat. Deelnemende debaters zijn Jeanette Baljeu (VVD), Bas Eickhout (GroenLinks/PvdA), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Anja Haga (ChristenUnie), Anja Hazekamp (PvdD) en Harold Hooglander (SGP). Ze zullen onder andere discussiëren over klimaatbeleid, voedselzekerheid en kernenergie.

Het doel van het debat is dat de aanwezige politici hun duurzaamheidsstandpunten kunnen delen, en het publiek meer inzicht krijgt in de groene plannen van de verschillende partijen. Het debat vindt plaats in het Huis van Europa en duurt van 5 tot 7 uur ‘s avonds. Ook is het te volgen via een livestream.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie