Speelschema | Boeren in Brussel, politieke reclame en straffen voor milieuboeven

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Agricultural workers protesting against tax increases, changes in law, abolition of benefits on protest rally in street

Vandaag beginnen we de week met de boeren. Die zijn namelijk weer eens het onderwerp van de dag in Brussel. Naast hun aanwezigheid op een geplande demonstratie, wordt ook over ze gesproken tijdens de Landbouwraad. Verder start vandaag de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg. Hier geen boeren, maar wel een aantal spannende debatten over de aanpak van online politieke reclame en milieucriminelen.

Boerenzorgen

Vandaag zijn de EU-ministers van Landbouw in Brussel bijeen voor de Landbouwraad. Boven aan de agenda staat het aanpakken van de crisis in de landbouwsector, geaccentueerd door het feit dat ook vandaag weer boerendemonstraties plaats zullen vinden.

De ministers zullen bespreken hoe ze snel en structureel kunnen reageren op de huidige uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Om de (administratieve) druk op boeren te verlichten, heeft de Europese Commissie een aantal voorstellen gepresenteerd. Dit betreft vooral het vereenvoudigen van regels en het verminderen van controles.

Onderwerpen zoals bioveiligheid, vaccinatie, en de digitalisering van het CATCH-systeem [de regels voor de visserij, red.] zullen ook worden besproken.

Straatsburgweek

Verder zijn de Nederlandse Europarlementariërs onderweg naar Straatsburg om daar tot en met donderdag te debatteren met hun collega’s uit de overige lidstaten en om te stemmen over een breed scala aan onderwerpen.

Vandaag blijft het nog bij debat, bijvoorbeeld over politieke reclame. Dit moet namelijk transparanter en eerlijker, zeker online. Steeds meer politieke belanghebbenden maken gebruik van sociale media om hun boodschappen te verspreiden en dit is niet altijd goed herkenbaar. Nieuwe regels moeten desinformatie en buitenlandse inmenging voorkomen.

Ook wordt er gedebatteerd over nieuwe plannen om het milieu te beschermen via het strafrecht. De lijst van delicten die vallen onder milieucriminaliteit, zoals dat heet, is namelijk bijgewerkt. Dit omvat onder andere zaken als het uitputten van watervoorraden en illegale houtkap. Ook worden er voor het eerst daadwerkelijke gevangenisstraffen en boetes voorgesteld. De Nederlander Toine Manders (CDA) is rapporteur op dit onderwerp, dat wil zeggen dat hij namens alle Europarlementariërs voorstellen doet en controleert wat op dit vlak gebeurt. Hij houdt morgen een persconferentie over zijn bevindingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie