Speelschema: Bijltjesdag voor de verbrandingsmotor, straaljagers en Wopke Hoekstra

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement stemt over een belangrijke wet die de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor zou verbieden. De NAVO-ministers van Defensie zitten samen in Brussel. De minister voor Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gaat het met de Tweede Kamer dan weer hebben over de Europese Unie.

Bijltjesdag voor de verbrandingsmotor

Het einde van verbrandingsmotoren in auto’s: het Europees Parlement had er al een officieus voorakkoord over met de lidstaten, maar vandaag keurt het Parlement het idee wellicht officieel goed. Tegen 2035 zouden er nergens in de EU nog auto’s en bestelbusjes verkocht mogen worden met een klassieke verbrandingsmotor die CO2 uitstoot. In de voormiddag zullen de Europarlementariërs nog een laatste keer in debat gaan over het idee. Rond lunchtijd gaan ze stemmen. Vooral voor Jan Huitema, die namens het Europees Parlement onderhandelde op dit dossier, zal het een spannende dag worden. 

Ook zal de Europese Commissie vandaag met een voorstel komen dat het verbod moet uitbreiden naar vrachtwagens en bussen. Vooralsnog is het de vraag of voor hen ook het einde van de verbrandingsmotor aanbreekt, en zo ja, wanneer de deadline zal vallen voor deze sector. 

NAVO-bijeenkomst

Onze minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) trekt naar Brussel voor een bijeenkomst met haar collega’s uit andere NAVO-landen. Nu Rusland opnieuw begonnen lijkt te zijn aan een grootschalig offensief in Oekraïne, staan de ministers voor een reeks belangrijke keuzes.

Zo stelt Oekraïne dat het straaljagers en langeafstandsraketten nodig heeft om het Russische offensief tegen te gaan en verloren land weer te heroveren. Volgens de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zullen de ministers bespreken of de NAVO bereid is deze aan Oekraïne te leveren.

Buitenlandse Zaken

Maandag zit minister voor Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra samen met zijn EU-collega’s. Vandaag gaat hij in de Tweede Kamer een voorbeschouwing houden op die bijeenkomst.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie