Speelschema: bij en boer, elektriciteit en milieu

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag op de agenda: de bescherming van bijen door gewasbeschermingsmiddelen af te schaffen, de elektriciteitsmarkt en een bijeenkomst van de EU-ministers van Milieu.

De bij en de boer

Het is vandaag de laatste dag voor Europarlementariërs in Straatsburg, Frankrijk. Voor ze weer teruggaan naar Brussel staat er wel nog een debat over bijen en boeren op de agenda.

Een burgerinitiatief wil dat de EU per 2035 stopt met gewasbeschermingsmiddelen om bijen te beschermen. De SGP ziet het niet zitten: men vergeet dat oogsten verwoest kunnen worden door ziekten als er geen adequate bescherming mogelijk is. De Europese landbouw voldoet aan de strengste eisen ter wereld.

Elektriciteitsmarkt

Ook presenteert de Europese Commissie vandaag haar voorstel voor de hervorming van de elektriciteitsmarkt. De hervormingen moeten hernieuwbare energie meer kansen geven en de consument beschermen tegen hoge prijzen door energietekorten.

Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) heeft er iets over te zeggen. “Energiecrises zoals we die deze winter hebben meegemaakt moeten we in de toekomst voorkomen. Met name kwetsbare groepen mogen niet geconfronteerd worden met zulke enorme prijsschommelingen. Hervormingen moeten voor meer transparantie en stabiliteit zorgen op de elektriciteitsmarkt.”

Milieuministers

Ook de EU-ministers van Milieu komen bijeen. De milieuministers gaan het hebben over de uitstoot in de industrie, verpakkingsafval en stedelijk afvalwater.

Ook Polen krijgt het woord. Zij gaan ministers inlichten over de invloed van militaire operaties in Oekraïne op het milieu.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie