Speelschema: Belastingen, herstelplannen en Meloni op bezoek

2 min. leestijd

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) reist af naar Zwitserland om het belastingsysteem te bekijken. In Den Haag bereidt minister van Financiën Sigrid Kaag zich voor om volgende week met haar Europese collega’s te overleggen. In Brussel zien we vandaag een nieuw gezicht.

Hoe doen ze het daar?

Het is niet de eerste keer dat Tang door Europa reist om de belastingsystemen van Europese landen, zowel binnen als buiten de EU, onder loep te nemen. Hij deed dat eerder in Ierland en Luxemburg. Samen met andere Europarlementariërs die zich bezighouden met belastingen in het Europees Parlement, is hij vanaf vandaag in Zwitserland. 

Onder leiding van Tang ontmoet de groep Europarlementariërs belangrijke belastinginstellingen, zoals de federale afdeling Financiën, de federale belastingdienst en vertegenwoordigers van het Zwitserse parlement. Daarnaast praten zij met particuliere belanghebbenden en deskundigen. De gesprekken gaan onder meer over actuele internationale belastingvraagstukken en de strijd tegen schadelijke belastingpraktijken.

Miljarden uit Brussel

In Den Haag praat de Tweede Kamer ook over geld. Volgende week ziet minister van Financiën Kaag haar EU-collega’s in Brussel. De EU-ministers van Financiën staan voor een aantal belangrijke beslissingen, bovenal over de coronaherstelplannen. De Tweede Kamer debatteert daar vandaag over, voordat Kaag volgende week naar Brussel vertrekt.

Vorige maand keurde de Europese Commissie het Nederlandse coronaherstelplan goed. Ons land krijgt ruim 4.7 miljard euro uit Brussel. De Tweede Kamer praat vandaag over de manier waarop Nederland met de Commissie moet onderhandelen over het gebruik van dat geld. Verder komen de Italiaanse en Hongaarse herstelplannen aan bod. Het debat is vanaf 10:00 uur hier te volgen.

Nieuw gezicht in Brussel

Geen Nederlander, maar toch opvallend: een primeur voor de kersverse Italiaanse premier Giorgia Meloni, want zij gaat vandaag op bezoek bij de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola. Het is Meloni’s eerste officiële werkbezoek als Italiaanse regeringsleider buiten Italië.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie