In Brussel komen Europese leiders samen met zes Balkanlanden om het nieuwe Groeiplan voor de regio te bespreken, terwijl een ambtenaar van de Europese Commissie de Tweede Kamer bijpraat over de impact van de nieuwe EU-begrotingsregels die dit jaar zijn ingegaan. Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) gaan in debat met het parlement over het verlengen van de Nederlandse militaire inzet in Irak.
Balkantop
Premier Dick Schoof zit samen met zijn Europese collega’s en leiders van zes Westelijke Balkanlanden samen in Brussel voor de jaarlijkse EU-Balkantop. De EU presenteert tijdens de top haar Groeiplan voor de Westelijke Balkan. Dit plan koppelt hervormingen in de regio aan Europese steun. Een belangrijk speerpunt is de aansluiting bij het Europese buitenland- en veiligheidsbeleid, inclusief de sancties tegen Rusland.
Naast geopolitieke thema’s staan ook praktische vraagstukken op de agenda. De landen gaan in gesprek over regionale samenwerking, migratie en de aanpak van georganiseerde misdaad. Ook de versterking van de rechtsstaat krijgt aandacht. Hoewel er geen formele besluiten worden verwacht, moet een gezamenlijke verklaring de Europese ambities van de Balkanlanden bevestigen.
Begrotingsregels
Sinds dit jaar kent de EU nieuwe begrotingsregels. Het idee is dat de nieuwe regels een balans bieden tussen meer bewegingsruimte voor de lidstaten, maar tegelijkertijd wel afdwingbaar zijn. Verschillende landen zoals Frankrijk staan al onder toezicht van de Europese Commissie omdat ze de limieten overschrijden. Maar ook Nederland loopt het risico op de middellange termijn niet meer aan de Europese begrotingsregels te voldoen.
In de Tweede Kamer praat een ambtenaar van de Europese Commissie Kamerleden bij over de impact van de nieuwe begrotingsregels. Later op de dag staat ook nog een gesprek met verschillende experts gepland over het thema.
NAVO-missie Irak
De Tweede Kamer debatteert vandaag ook met minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en minister Brekelmans (Defensie) over de verlenging van de Nederlandse militaire inzet in Irak. Het kabinet wil de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie met zes maanden verlengen tot juni 2025, waarbij ongeveer 145 militairen actief blijven voor beveiligingstaken.
De missie richt zich op het adviseren van Iraakse autoriteiten bij het versterken van hun veiligheidssector, onder meer om weerstand te kunnen bieden tegen ISIS en andere terroristische dreigingen.