Speelschema: Alle verloven ingetrokken

3 min. leestijd

De Nederlandse ambassadeurs zijn in Den Haag. Alle verloven zijn ingetrokken, ze moeten zich melden op de thuisbasis voor de jaarlijkse ambassadeursdag. Nadat ze gisteren al zijn ontvangen door de koning en een toespraak van de premier hebben gekregen, is het vandaag tijd voor een discussie over de geopolitiek. In principe moet iedereen aanwezig zijn, hoewel in het verleden de Nederlandse vertegenwoordiger in Brussel wel eens een dagje verstek moest laten gaan vanwege besprekingen over Europese zaken in Brussel. Het is na de coronajaren de eerste keer dat de ambassadeurs weer een dergelijke bijeenkomst houden. Waarschijnlijk verschijnen verschillende ambassadeurs de komende dagen in verschillende televisieprogramma’s. Hier is het programma.

Van Gennip

In Luxemburg maken de ministers van Sociale Zaken de balans op van de vorig jaar gehouden Sociale top in Porto. Wat is er terechtgekomen van de mooie beloftes om armoede beter te bestrijden, te voorkomen dat mensen worden uitgesloten (van werk) en mensen om te scholen als hun baan geen toekomst meer heeft? Het kabinet heeft laten weten dat ze niet ontevreden is met de voorlopige resultaten. Maar het is ook zo dat deze beloftes pas in 2030 gerealiseerd moeten worden; en in wezen zijn ze ook vrijblijvend, want juridisch niet afdwingbaar, zo laat minister Van Gennip de Tweede Kamer weten.

Verder worden de aanbevelingen besproken die de Europese Commissie onlangs aan Nederland heeft gedaan over de manier waarop het kabinet het geld uitgeeft. Geven we genoeg geld uit aan kwetsbare groepen die lijden onder de hoge energie- en huizenprijzen? Doet de regering genoeg aan de vergroening van ons land en vooral: zorgt dit beleid ervoor dat de huizenmarkt afkoelt? Ook moet Nederland de rechtspositie van zelfstandigen verbeteren, het pensioenstelsel aanpassen en de landbouw grondig hervormen. De ministers zullen geen conclusies trekken en de echte gesprekken zullen door minister Kaag van Financiën worden gevoerd.

En in Brussel

In Brussel bespreekt de landbouwcommissie van het Europees Parlement de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De minister van Landbouw uit het getroffen land komt langs en zal de laatste cijfers over de oogsten geven en ook de mogelijkheden om met name graan het land uit te krijgen.

Verder is Brussel opnieuw in de ban van de Brexit. De Britten willen een aanpassing van het akkoord dat anderhalf jaar geleden werd gesloten. Ze willen zonder controle goederen van Engeland en Schotland naar Noord-Ierland kunnen verschepen, terwijl afgesproken werd om dat vervoer wel te controleren, zodat daarna, tussen Ierland en Noord-Ierland, geen controle hoeft plaats te vinden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie