Speelschema: Adviezen van binnen en buiten de politiek

2 min. leestijd
Col de Pailheres,France- July 06 2013: Row of technical cars of various procycling teams climbing the road to Col de Pailheres in Pyrenees Mountains during the stage 8 of the 100 edition of Le Tour de France on 6 July 2013.

Wordt het kabinet aan de ketting gelegd door de Tweede Kamer? Vanaf 10.15 uur debatteert de Tweede Kamer over een zogenoemd ‘parlementair voorbehoud’ bij de Europese Kiesakte. Oftewel: er mag niks in Brussel worden besloten zonder goedkeuring van de Nederlandse Tweede Kamer. Het is een soort gele kaart die getrokken wordt door de Tweede Kamer als die vreest dat het kabinet overstag gaat in de Brusselse gesprekken en het Nederlandse parlement daarna het nakijken heeft. Afwijzen als het kabinet in Brussel al met iets ingestemd heeft, is namelijk niet de gewoonte. Het is een kort debat, vooral om moties in te dienen. Na een kwartier is het alweer voorbij. Volg het hier.

Steeds meer adviseurs

De Europese Commissie huurt steeds meer externe adviseurs in om adviezen te schrijven, evaluaties uit te voeren en onderzoek te doen. En daarbij gaat het om veel geld. Tussen 2017 en 2020 is bijna vier miljard euro uitgegeven aan bedrijven die rapporten, adviezen en trainingen gaven. Maar was het nuttig? Schoot de Europese Commissie er wat mee op en hoe zit het met de belangenverstrengeling, zijn de adviseurs wel echt onafhankelijk? De Europese Rekenkamer heeft het onderzocht en vandaag komt het rapport naar buiten. Op deze site te lezen en natuurlijk bij ons.

Waar zijn ze?

Frans, Mark, Wopke, Kasja en Wim? Frans Timmermans is in Kopenhagen voor een debat over oorlog en klimaat, maar hij gaat ook langs de Grand Départ, oftewel de start van de Tour de France. Die is dit jaar in Denemarken. Mark Rutte is samen met Kasja Ollongren en Wopke Hoekstra nog steeds in Madrid waar vandaag de laatste dag van de NAVO-top wordt gehouden. En Wim van de Camp, de reizende ambassadeur van het spoor, is in Lyon voor een transportcongres.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie